ПВЦ столарија је постала уобичајена у нашим домовима и зато је добро да се информишете како је на прави начин треба одржавати.

Чишћење и одржавање ПВЦ прозора је неупоредиво лакше него када су дрвени јер су они издржљиви и веома отпорни на спољне утицаје, али им је ипак неопходна нега како би задржали своје одличне карактеристике.

Оквир прозора је упадљив па га зато треба пажљиво чистити да би остао сјајно бео и да не добије сиву патину. Довољно је да имате меку крпу, мало топле воде и сапунице, која не треба да буде много “јака”.

Генерална препорука је да што редовније чистите оквире, нарочито споља, да не би потамнели. Одржавање је неопходно и за ручке и браве на прозорима, али то можете да радите једном у три месеца. Након што их очистите од прљавштине и прашине, механизме на прозорима можете и да испрскате са мало уља, да их мало подмажете како не би заблокирали јер су изложени води и влази. Уколико вам се то већ десило, напрскајте уље на механизме и пробајте да ли су “прорадили”, ако не, прскајте помало док се то не догоди.

Препоруке су да све ове елементе треба прати бар неколико пута годишње, да би прозори остали лепи и блистави. Никако не треба да заборавите да сапуницом и водом треба да перете и пластичне ролетне макар једном у три месеца јер оне трпе највише негативних временских утицаја. Уколико их запустите, тешко ћете после моћи да их доведете у ред да изгледају као када сте поставили прозоре.