Гарнитура за седење један од најважнијих комада намештаја зато што на њој желите удобно да седите, али и такав детаљ у амбијенту који “одмеравају” погледи ваших гостију. Због тога ћете се веома потрудити да га изаберете и потрудите да буде заиста репрезентативни комад намештаја у дневном боравку. Када су у питању двоседи, троседи, фотеље или угаоне софе, према диктату дизајнера, тренутно преовлађују модерне линије, коцкасти облици и необичне боје.

Права кожа, посебно када је квалитетна, никада неће изаћи из моде, бар кад је реч о гарнитури за седење. Удобна је, мека, атрактивна и оставља утисак лежерне елеганције. Највећи проблем представља чишћење, јер захтева специјална средства за негу. Зато није “захвална” у белој и беж нијанси.

Као јефтинија варијанта тренутно је актуелна и еколошка кожа, која истина није тако трајна као права, али лакше се одржава. У зависности од произвођача може више или мање да наликује правој кожи, а чисти се врло једноставно - влажна крпа отклониће све трагове прљавштине, па је добар избор ако сте се определили за светле боје за гарнитуру. Ипак, еко-кожа брзо се хаба, гули и пуца.

Штофани модели троседа, двоседа и угаоне ганиртуре не морају да делују ретро. Напротив, за израду софа креативни стручњаци користе необичне материјале који су, пре свега, издржљиви и декоративни било да су глатки, или богате структуре.

И када су боје у питању, све је дозвољено. Наравно, уколико се адекватно уклапа у амбијент. Водите рачуна да се нијанса гарнитура добро слаже са бојом зидова, пода и осталог намештаја.

Савет плус: приликом куповине троседа, или угаоне гарнитуре, већина се одлучује за моделе са механизмом за спавање. Али, пре доношења такве одлуке требало би ипак мало да размислите. Без обзира на то што су такви модели неспорно практичнији, они имају и краћи животни век. Због уграђеног механизма унутар гарнитуре, она се релативно брзо угиба од седења и праве се набори на површини.