Без каменца и непријатних мириса

М. Павковић

05. 07. 2010. у 12:32

Без каменца и непријатних мириса
Постоје и еколошки начини да опоравите ваше апарате од каменца и елиминишете непријатне мирисе

На судопери, посуђу, машини за прање веша и посуђа задржавају се трагови каменца који су последица "тврде воде". Те беле наслаге веома је тешко, практично немогуће, уклонити обичним средствима за прање. С друге стране, лекари саветују да не користите често таква средства јер обилују “хемикалијама” које лоше утичу на здравље.

Постоје и еколошки начини да опоравите ваше апарате од каменца и елиминишете непријатне мирисе. Можда нисте знали, али на тврдокорне мрље од каменца ефикасно делује и сода бикарбона, морска со, сок од лимуна и алкохолно сирће. Предности оваквог чишћења су велике, осим што се на овај начин успешно елиминишу трагови “тврде воде”, нечистоћа и масноћа, не утичу лоше на животну средину и на здравље човрека, а за собом остављају пријатан мирис.

Чишћење судопере

Испразните судоперу, исперите је водом и пребришите сувом крпом. Истрљајте површину сунђером и пастом од 2 кашичице соде бикарбоне и соком од пола лимуна. Оставите да одстоји 15 минута, па исперите водом и пребришите чистом влажном крпом. Ако на неким местима сода бикарбона није успела да одстрани дебље слојеве каменца, истрљајте тај део сунђером натопљеним у алкохолно сирће. Добро исперите водом и осушите. Такође, каменац можете да скинете и помоћу крупне морске соли помешане са соком од једног лимуна.

Да би судопера блистала, пошто је очистите од каменца истрљајте је меком, сувом крпицом на коју сте сипали неколико капи маслиновог уља.

Чишћење сливника

Да бисте спречили запушавање сливника, с времена на време у одвод судопере сипајте шољу винског сирћета у коју сте сипали кашичицу соде бикарбоне. Оставите да делује неколико минута, па сипајте директно у одвод литар кипуће воде.

Чишћење посуђа од каменца

Ако је вода коју користите “тврда”, то се посебно одражава на посуђу. Трагови од каменца се временом таложе и остављају мрље које се врло тешко скидају. То се нарочито види на чашама, шерпама и джезви за кафу и чај. Да бисте лакше изрибали лонце и остало посуђе, сунђер за прање судова натопите лимуновим соком и морском сољу. После рибања, посуђе исперите под јаким млазом водом.

Чишћење радне плоче у кухињи

Масноће и нечистоће на радној плочи можете да очистите спрејом који лако и једноставно можете сами да направите. У већу боцу са распршивачем сипајте 3 дл алкохолног сирћета, 2 дл воде и 40 капи етеричног уља еукалиптуса које ће камуфлирати оштар мирис сирћета и дезинфиковати кухињску површину. Испрскајте површину и истрљајте сунђером. Није потребно да после тога испирате водом.

Чишћење машине за посуђе

Кварове на машини за посуђе спречићете уколико једном месечно освежите овај апарат на следећи начин: испразните машину и старом четкицом за зубе коју сте умочили у алкохолно сирће добро орибајте спој око врата и машине. На упорне мрље примените пасту од соде бикарбоне и лимуновог сока. Затим, на дно празне машине сипајте 2 дл алкохолног сирћета, затворите врата и укључите машину на прање на највишој температури. Уколико желите да одстраните неугодне мирисе из машине за судове, у преграду за детерджент сипајте лимунтус и такође изаберите опцију прање на највишој температури.

Чишћење машине за веш

Сличан је принцип као код машине за посуђе. Делове захваћене каменцом истрљајте четкицом коју сте умочили у алкохолно сирће или пастом од соде бикарбоне. Испразните машину и у преграду за претпрање сипајте лимунтус, подесите температуру на 60 степени, искључите центрифугу. По завршетку претпрања, испразните воду из бубња. Наравно, важно је и да при сваком прању веша користите средства која спречавају стварање каменца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације