Не будите мале сањаре

Т. Л.

петак, 03. 07. 2020. у 19:50

Не будите мале сањаре
Ако сте почели да се бринете што ваш малишан превише времена проводи не радећи "ништа", односно сањарећи, одахните

АКО сте почели да се бринете што ваш малишан превише времена проводи не радећи "ништа", односно сањарећи, одахните. То што вам изгледа расејано и превише интровертно може да говори о сензибилитету особе чији је унутрашњи свет изузетно богат, а из њега ће временом да се појаве многе лепе и велике ствари.

Психоаналитичар Бруно Клавје упозорава родитеље да не би требало да грде децу када их "ухвате" да маштају, јер тако спутавају њихову посебност.

- Када малишани будни сањају, значи да имају велики потенцијал да се развију у креативце, уметнике, интелектуалце - тврди Клавје. - Сањарење је често одраз личне снаге и може да буде у служби имагинације, активности, напретка. У том моменту дете је успело да се одвоји од стварности, ствара различите слике у глави, а машта му омогућава да се споје дух и тело и тако изрази оно несвесно. Тако су почињали и највећи генијалци, попут Ајнштајна и других великана науке. Искористите тај потенцијал деце и уместо да их враћате у реалност, помозите им да буду још маштовитији.

Разговарајте са њима, читајте заједно књиге, цртајте, слажите лего коцке...

Међутим, уколико приметите да малишан баш никако не успева да буде на земљи, већ све време "лети у облацима" или одједном више није присутан овде, повлачи се у себе, не чује вас када му нешто говорите, онда је можда, ипак, тренутак да дубље поразмислите о његовом стању.

- То може да сигнализира да има неки проблем, да му се десило нешто лоше, о чему не жели да разговара, па сањарењем бежи из стварности. Тада је потребно да разговарате са њим и покушате да сазнате шта му се дешава и да му помогнете - објашњава психоаналитичар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације