Ницање зуба стрес за бебе и родитеље: Ево како олакшати муке малишанима

Т. Л.

среда, 01. 07. 2020. у 19:50

Ницање зуба стрес за бебе и родитеље: Ево како олакшати муке малишанима

Depositphotos

Бебице су узнемирене, плачу, имају повишену температуру, дијареју и несаницу, а све то са њима бурно преживљавају и маме и тате

НИЦАЊЕ зуба је стресно за бебе, али и за њихове родитеље, јер углавном не знају како да помогну малим бићима да се изборе са несносним боловима. Бебице су узнемирене, плачу, имају повишену температуру, дијареју и несаницу, а све то са њима бурно преживљавају и маме и тате.

Великих мудрости нема, али стручњаци углавном препоручују да бебама нежно масирате болне десни. Требало би да им олакша и специјална глодалица са водом која се чува у фрижидеру. Чајеви или хомеопатски препарати су ствар избора и (не)прихватања алтернативних савета, а многи све наде полажу у огрлице од ћилибара.

Оно што сигурно може да олакша ове муке јесте нежан загрљај мајке, који је често најлековитији, јер умири бебу, па она бар привремено заборави на бол.

Иначе, ако као родитељ још нисте прошли кроз ову фазу, требало би да знате да први зубићи обично почињу да расту између петог и шестог месеца живота. Ретко се догађа, али није и немогуће да се први зуб појави тек после 18. месеца. Најпре се појављују предњи, а кутњаци излазе три до шест месеци касније. Оно што многе родитеље буни је то што десни могу да отичу и боле и два месеца пре самог ницања зуба, па је беба нервозна и не може да заспи. Али немојте да помешате ово стање са упалом уха, која је врло честа за бебице, и праћена је сличним симптомима - одбијањем хране и сузама. Разлику ћете препознати по томе што ће се код проблема са ухом бол само погоршати, док ће у другом случају с времена на време да умине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације