Ј&Ј престаје са продајом беби пудера на бази талка у САД

Танјуг

среда, 20. 05. 2020. у 23:07

Ј&Ј престаје са продајом беби пудера на бази талка у САД

AP Photo

Компанија "Џонсон и Џонсон" (Ј&Ј) саопштила је да престаје да продаје беби пудер на бази талка у Сједињеним Државама и Канади
Компанија "Џонсон и Џонсон" (Ј&Ј) саопштила је да престаје да продаје беби пудер на бази талка у Сједињеним Државама и Канади, наводећи да је то део свеобухватне ревизије њених производа и стратегије, до које је дошло због пандемије коронавируса.


Како преноси агенција Ројтерс, амерички фармацеутски гигант који производи лекове, медицинске и фармацеутске производе, саопштио је да ће наредних месеци постепено заустављати продају беби пудера, који чини 0,5 одсто њених укупних производа у САД, али да ће продавнице настављати да продају постојећи инвентар.


Против компаније је подигнуто више од 16.000 тужби потрошача који тврде су добили рак због коришћења Џонсонових производа на бази талка, укључујујући и беби пудер.


Већину тужби тек треба да размотри окружни суд у Њу Џерсију.


У тужбама се наводи да су производи компаније који садрже талк контаминирани азбестом, који је познати карциноген. "Џонсон и Џонсон" тврди да су производи компаније потпуно безбедни, преноси Глас Америке.


У априлу, судија у Њу Џерсију донео је одлуку да хиљаде подносилаца тужбе који тврде да производи "Џонсон и Џонсон" изазивају рак могу да изнесу своје случајеве, али је лимитирано сведочење стручњака на тим суђењима.


"Џонсон и Џонсон" тврди да у тестовима које је спровела сама компанија није пронађен азбест у беби пудеру, након што су тестови које је обавила америчка Управа за храну и лекове (ФДА) открили азбест у траговима.


Због теста ФДА, компанија је повукла једну серију беби пудера у октобру.


"Потражња за Џонсон беби пудером на бази талка у Северној Америци је опала у великој мери због промењених навика потрошача, као и дезинформација о безбедности производа и константној паљби реклама које позивају на тужбе против компаније", саопштио је "Ј&Ј".


Корпорација наводи да ће наставити да продаје беби пудер на бази кукурзног скроба у Северној Америци, а да ће производе и на бази талка и кукурузног скроба продавати на другим тржиштима у свету.