Иако су вирус и изолација тренутно пореметили наше животе, то не значи да немамо простора и могућности за бављење другим стварима. Ово се односи и на децу, којој нарочито тешко пада затворен простор. Држаћемо се слогана: вирус ради свој посао, а ми ћемо радити наш - овако новонастало стање објашњава мастер учитељ и О. Л. И. психолошки саветник Мирко Миљковић, и додаје:

- Не заборавите, од деце не можете ништа да сакријете. Она такође могу да осете страх, стрепњу и бригу од недовољно јасних информација које стижу са свих страна. А чиме можемо да им заокупимо пажњу? Већ јесмо. Наставом посредством ТВ и интернета. Они су деца 21. века и све може да им буде интересантна мотивација. Кључна вештина би се односила на такозвану константност објекта, односно истрајност у учењу и надоградњи сопственог знања ради успешног завршетка школске године.

Мимо школских обавеза, деца по својој природи имају потребу да буду у покрету, физички активна и да енергију испразне кроз физички напор. То није никакав проблем, каже наш саговорник:

- Организујте деци тренинг унутар изолације. Можете са њима да се играте "жмурке", "дан-ноћ"... Организујте им кош у стану, вијачу. У супротном, без физичке активности, дете ће бити нервозно, а нагомилана енергија неће му допустити да се осећа релаксирано.

Извуците из дате ситуације најбоље, поручује Миљковић родитељима. Пружите вашем детету вештину организације сопственог времена. Папир и оловка су све што вам је за то потребно. Помозите му да направи дневни планер и објасните идеју организације. Нека пишу планер сваке вечери за сутрашњи дан, са напоменом да треба и да га испоштују.

ПЛАНЕР

Планер не може да садржи само игру и забаву. У њега морају да буду уврштене и школске обавезе, ТВ предавања, разговор са учитељем посредством интернета, вежбање и реализација задатака. Наравно, укључите и тренинг, као и време потребно за одмор уз цртане филмове, играње игрица или нешто друго што малишани воле. Могу и да се умреже и да, са другарима из одељења, воде групне разговоре. У целој причи је важно да родитељи буду отворени, искрени, да им пруже љубав и разумевање, али никако да не забораве на дисциплину - каже Мирко Миљковић.