Свећице уз 4Д наочаре и футуристичке загрљаје: Модерне прославе дечијих рођендана у играоницама

Татјана Лош

петак, 27. 03. 2020. у 14:10

Свећице уз 4Д наочаре и футуристичке загрљаје: Модерне прославе дечијих рођендана у играоницама

Depositphotos

Све су популарније “журке” у играоницама, стављају им се 4Д наочаре које их воде у нестварне светове, са њима замишљено играју и “између две ватре”, такмиче се, ратују

Прослава дечјих рођендана код куће, у кругу најближих другара, уз сендвиче са киселим краставчићима и ренданим јајима, мамине кифлице и чоколадну торту, играње “занимљиве географије” и “фота”, отишла је у историју.

Данас се рођенданске свећице готово уопште не дувају код куће. Забава је у играоницама. По цело одељење добија позивницу за журку. А родитељи понекад подижу и кредит да би то приуштили свом малишану.

На почетку смо се чудили “обичним” играоницама, са аниматорима, тобоганима и трамболинама. А онда су дошле оне у којима се деца искључиво виртуелно забављају, стављају им се 4Д наочаре које их воде у нестварне светове, са њима замишљено играју и између две ватре, такмиче се, ратују. Све то без икакве социјалне и физичке интеракције са вршњацима.

Колико се променио “сценарио” прославе рођендана, да ли се само прилагодио свеукупном животном стилу нових генерација и шта је следеће што можемо да очекујемо, разговарамо са Миленом Буђевац, психологом и дечјим психотерапеутом.

ОД ПРЕСТИЖА ДО ИМПЕРАТИВА

Да ли смо ми старији само носталгични, па нам се чини да је некада била далеко квалитетнија “журка” него данас?

- За већину, период детињства и младости је доба које карактерише безбрижност. Управо зато, сада као одрасли, са много обавеза, одговорности и брига, склони смо да идеализујемо време и начин живота који је иза нас. То није производ само данашњег света, јер о томе да се некада живело боље постоје записи још код писаца који су бележили мисли у време Римског царства. Начин прославе рођендана се јесте знатно променио, али нису све промене нужно лоше. Данас су деца у могућности да “добију” искуство прославе какво је нама било незамисливо - у биоскопу, на базену, у играоницама. С друге стране, однос коју се са другарима сада остварује јесте површнији, па зато данашње журке можемо да доживимо као мање квалитетне.

Колико је прослава у играоницама постала императив нових генерација, а заправо је и ствар престижа?

- Рекла бих да су се све забаве и већа окупљања “иселила” из куће. Данас више нико нема времена да припрема храну за госте, меси колаче, сређује кућу сатима пре и после прославе. То се види као непотребан напор, док ће трошак организације бити скоро исти и ако се слави ван куће. Тако је и са дечјим рођенданима. Пре десетак година прослава у играоници јесте била ствар престижа. Данас је то став и обичај и мање имућних породица. Позива се много већи број деце него раније, али на тај начин се знатно смањује дискриминација међу вршњацима. Тиме су и мање “популарна” деца, ипак, уважена и укључена у друштво.

СЛОБОДНА ИГРА НА УМОРУ

Колико је прослава у “футуристичким” играоницама, са 4Д наочарима, виртуелним игрицама, само још један показатељ да су деца престала да се заиста играју и друже?

- Данас имају профиле на друштвеним мрежама већ од првог разреда основне школе, некада и пре. То их чини изложеним свачијем мишљењу, а слику о себи граде на основу броја лајкова. Управо то, у комбинацији са још неким друштвеним променама, доводи у велику опасност њихово ментално здравље, чему свакодневно, као психолог и дечји психотерапеут, сведочим. Зато ми је важно да родитељима поручим да не постоји ниједна школица нити тренинг који ће развоју детета допринети толико колико слободна игра. Када дете мора да осмисли шта ће се играти, где, с ким, шта му је потребно од реквизита, када у ходу смишља сценарио игре и решава проблеме који се спонтано стварају, своје понашање “штелује” према другима, тада је на најпотпунији начин стимулисало и леву и десну хемисферу мозга.

Колико се, насупрот томе, популарним видом забаве “тупи” њихова креативност и друштвеност, а поспешује асоцијалност и агресивност?

- Замисао рођенданске прославе је да се детету пружи прилика да ради оно што највише воли или да доживи неко несвакидашње искуство. Чињеница је да је на данашњим прославама мање интеракције међу децом, чак и када је начин обележавања рођендана другачији од типичних играоница где деца углавном само јурцају, па нема неке организоване игре. Као што ни примена виртуелних наочара не захтева од деце интеракцију, тако ни организована прослава у биоскопу или на базену, не тражи од њих да разговарају, боље се упознају и размењују међу собом идеје и ставове. Пасивнији су, отуђенији и мање познају и себе и другаре. Отуд велики број несамопоуздане деце. Мање се стимулише и позива на креативност и изградњу односа. Ипак, уколико се ван рођендана међу децом подстичу дружења, одласци у шетње и паракове и, најважније, слободна игра, онда на ово искуство из играонице, са свим чудима савремене технике, можемо да гледамо само као на један нови доживљај који смо деци пружили.

Шта можемо да очекујемо после овог?

- Ако смо нешто научили из свих промена до сада то је да су неизбежне. Са напретком науке ствари ће се још убрзаније развијати. У свему томе морамо да се потрудимо да мислимо на здравље деце, физичко и ментално. Обавеза одраслих је да покушају да извуку све оно што је добро, а минимализују негативне ефекте. Јер виртуелни свет доноси много учења, нових доживљаја и корисних ствари, али смањује кретање, креативност, активност и критичко мишљење. А све су то особине и вештине које су неопходне да деца израсту у функционалне, самосталне особе. Посвећеност, свест и контрола са родитељске стране морају да постоје, подједнако као и жеља да дете “држи корак” са новим трендовима.

НОВИ СМИСАО СЛАВЉА

Неки родитељи се често утркују и око звучности играонице. Да ли смо тиме изгубили суштински смисао славља, сводећи се само на локацију на којој ће се друштво окупити?

- Оно што јесте ствар престижа и простор за утркивање су заправо разни кетеринзи, декорације и анимације које не спадају у редован трошак играонице. Само цена професионално декорисане торте може да се креће од 50 до 100 и више евра. Смисао славља се много променио, из више разлога. Најпре, ви сте раније позивали десетак другара на рођендан, што значи да сте на исто толико и ишли. Данас деца у просеку иду на 30 и више рођендана годишње. На тај начин се изгубило оно ишчекивање и вредност који је рођендан као “догађај” имао. Чини ми се и да се емотивни доживљај укућана поводом рођендана много изменио. Некада су маме месиле торте и организовале забаву, а тате, браћа и сестре су припремали поклоне и изненађење, што је значило да рођенданска атмосфера у кући на неки начин траје бар два дана, када је дете имало централну позицију у породици. Данас, због темпа живота, многи само желе “да одраде” рођендан, а најлакши начин свакако јесте отићи у играоницу и за два сата све завршити.