ПРОБЛЕМИ попут вишка од неколико килограма, ниског раста или лошег држања, често нису алармантни у дечјем узрасту, али могу да се претворе у озбиљна обољења у одраслом добу уколико се не третирају на време. Педијатри упозоравају да "ситне" тегобе код деце треба превентивно испитати, како различити пропусти касније не би резултирали дијабетесом, хормонским дисбалансом или психијатријским проблемом.

Уколико дете има повећан апетит, мањак витамина Д или болове у мишићима, то не мора да има дубљи узрок и тегобе могу спонтано да се коригују. Сваки проблем који траје дуже од три недеље, ипак, треба испитати, колико год деловао безазлено, каже за "Новости" др Дивна Видовић, педијатар Дома здравља Звездара.

- Уколико се дете развија и расте, а проблем је приметан више од четири недеље, потребно је проверити шта је узрок и урадити детаљније анализе и испитивања.

Када се не регулише већ од четврте или пете године живота, умерена гојазност и лоше навике у исхрани у великом броју случајева касније могу да доведу до појаве дијабетеса, високог крвног притиска, чак и ендокринолошких болести.

- Притом се не мисли само на праву гојазност, већ на повишене мере које су изнад параметара. Родитељи су често опуштени и воле да им је дете мало "букцкасто", али треба да знају да такве проблеме треба решити у детињству, док још нису довели до последица - каже др Видовић.

Један од честих проблема на које мора да се реагује, јесте нижи раст детета у односу на очекивани, према висини родитеља. То је проблем којем треба да се потражи узрок.

- Низак раст у односу на очекивани може да буде проблем на који мора да се реагује већ око четврте године. Узроци могу да буду бројни, попут неправилне исхране, целијакије, хипотироидизма, недостатка хормона раста, хроничне инфламаторне болести црева, бубрежне инсуфицијенције... Због тога је потебно открити на време - каже др Видовић.

С друге стране, до пребрзог раста може да дође када наступи убрзани, тј. рани пубертет, чије су карактеристике пубична маљавост или раст груди у дечјем узрасту.

- У том случају, треба хитно реаговати како не би дошло до затварања епителних хрскавица, што је узрок раног престанка раста и развоја - објашњава наша саговорница.

Лоше држање код деце претвара се у криву кичму, дуготрајни недостатак гвожђа у анемију, а недостатак витамина Д у дечјем периоду никада у потпуности не може да се надокнади, због чега га треба контролисати, закључује др Видовић.


РАНЕ КОРЕКЦИЈЕ АГРЕСИВНОГ ПОНАШАЊА

ПРОМЕНЕ понашања код деце и појаве као што су агресивност и повлачење у себе, уз праву помоћ дечјег психолога могу да се санирају.

- Када се на време открију, неколико терапија може да доведе до брзог опоравка. С друге стране, проблем касније може да се погорша и изазове чак и тежа психичка обољења - каже др Видовић.