БОЖИЋУ се највише радују деца, а поготово она која су још и рођена на тај дан. Дупло славље, дупли поклони. Притом, дупло се радују и они који постану родитељи на Божић, верујући да то није случајно и да ће њихови малишани бити посебни. У народу је увек постојало уверење да су та деца изузетна, јер су нарочито интелигентна, даровита и успешна. Али и да им је живот врло наклоњен, пошто су заштићена даном свог доласка на свет, односно Христовог рођења. Многа од њих се зову Божидар, Божидарка, Божица, Божа, Божанка, Божена, Божимир, Божимирка... Међутим, неки родитељи се радије опредељују за имена Кристијан, Кристина или Христина, што се преводи као "хришћанин". И то, такође, асоцира на заштиту малишана.

А тиме се руководе и родитељи деце рођене било ког зимског дана, јер се у старо време веровало да она морају посебно да се чувају, како се не би разболела у првим хладним и снежним тренуцима живота. Зато су им давали имена која би требало да их штите, а најчешћа су била следећа...


Никола/Николина

С обзиром на то да је Свети Никола, који би могао да се преведе као победник или онај који доноси победу, 19. децембра, деца рођена у овом месецу су се често називала Никола и Николина.


Снежан/Снежана

Име је изведено од "снег", па се даје деци да би била лепа и нежна. Бела као снег. Мушки облик се углавном изгубио, док је женска варијанта и даље популарна.


Вук/Вукосава

Да би дете рођено у зимским месецима било отпорно на хладноћу, даје му се име Вук или Вукосава (Вука). Верује се да ће то ојачати малишана.


Андреј/Андријана

Име се обично даје деци рођеној 13. децембра када је слава Светог апостола Андреја Првозваног, али и малишанима који су свет угледали било ког зимског датума, јер симболише храброст.


Стефан/Стефана

Деца рођена око празника Светог Стефана, 9. јануара, најчешће се зову по имену овог свеца.


Василије/Василија

Име се углавном даје деци рођеној 14. јануара, на празник Светог Василија, а у преводу значи "царски".


Јован/Јована

Малишани рођени на Светог Јована Крститеља, 20. јануара, обично добијају ово име, које у преводу значи "бог је милостив".


Сава/Савка

Име асоцира на Светог Саву, чији се дан прославља 27. јануара, а преводи се као "праведан".