НИЈЕ свеједно да ли малишани иду на спавање око девет сати или кад им падне на памет. Стручњаци кажу да је важно да у кревету буду на време, јер када дете спава, ради хормон раста који се испушта током четврте фазе сна, пола сата после поноћи. Уколико малишан остане будан до касно, све се ремети. Време испуштања хормона раста се помера и дете не може много да порасте. Осим тога, одлазак у кревет до девет сати је значајан фактор за продуктивност, развој способности учења и меморије.

Наравно, да бисте дете навикли да иде да спава на време, морате да му изградите ту навику. Лезите са њим, да види да и ви поштујете сатницу, па се после "извуците" из кревета када заспи. Пре тога би било добро да малишан буде активан, да има тренинг, ради неке вежбице или вози бицикл.

Не би било лоше да му читате књигу, јер јер то својеврсни ритуал који ће усвојити и знаће да асоцира на сан. Искључите компјутер, ТВ и мобилни телефон у његовој соби, како му спољни фактори не би реметили сан. Обратите пажњу и на светло, пошто се верује да је благо жута боја одлична за опуштање, а оно је припрема за спавање.