Упала ува највише мучи најмлађе малишане

З. О. Ј.

петак, 01. 11. 2019. у 18:00

Упала ува највише мучи најмлађе малишане

Depositphotos

Стручњаци упозоравају да је већина упала ува код најмлађих вирусне природе, па антибиотици нису увек кључ за решење проблема. Инфекције бујају јер дечји

Чак 70 одсто малишана до навршене треће године бар једном прележи упалу ува. У односу на одрасле чешће оболевају, јер њихов имунолошки систем није у потпуности развијен, па нису у стању да се на адекватан начин боре са инфекцијом, истичу стручњаци.

До упале долази и због анатомског изгледа Еустахијеве тубе која је краћа и равнија него код одраслих. Као таква није у стању да обезбеди нормалан проток ваздуха и вентилацију између носа, ждрела и ува. То омогућава лакши продор микроорганизама, доводећи до упале која може да се пренесе и на средње уво.

Акутна упала ува код најмлађих најчешће почиње прехладом и зачепљењем носа. Веома је болна, често праћена повишеном температуром, због чега су деца изузетно раздражљива.

У последње време стручњаци упозоравају да је већина упала ува код најмлађих вирусне природе, на шта треба обратити посебну пажњу. Антибиотици нису увек кључ за решење проблема јер не делују на вирусе, упозоравају стручњаци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације