Чешће мазите и грлите децу

С. Д.

уторак, 10. 09. 2019. у 18:30

Чешће мазите и грлите децу

Depositphotos

Нема ништа лепше од топлог родитељског додира и загрљаја. То посебно осећају тек рођене бебе. Наиме, нежан однос према новорођенима може позитивно да утиче на дететове гене

НЕМА ништа лепше од топлог родитељског додира и загрљаја. То посебно осећају тек рођене бебе. Наиме, нежан однос према новорођенима може позитивно да утиче на дететове гене, показала је студија, чије је резултате објавио часопис Development and psychopathology. Истраживањем је било обухваћено 94 беба старих тек пет недеља. Родитељи су редовно у дневник уписивали колико су времена проводили са својом децом, али су евидентирали и њихове навике - када једу, спавају и плачу. Захтевало се и да бележе колико је било контаката са бебама док су бринули о њима.

После четири и по године истраживачи су узели бебама узорак секрета из носа како би испитали ДНК деце која су учествовала у студији. Упоредили су податке добијене од родитеља и ДНК налазе и открили да су деца коју су родитељи мање мазили заостала у биолошком развоју у односу на вршњаке са којима су мајке и очеви размењивали више нежности.

Професор Мајкл Кобор са Одељења медицинске генетике UBC установио је да се код деце која су имала мање физичких контаката са родитељима појавило лагано старење гена. Уверен је да студија недвосмислено показује да таква деца у детињству трпе већи стрес.

Још једна студија је потврдила да љубав коју исказујете према деци утиче на њихов психолошки развој. Наиме, друго истраживање је показало да што више грлите и мазите своју децу, то њихов мозак има више користи. Испитивали су 125 здравих новорођенчади и закључили да је мождани одговор на додир родитеља био снажнији него додир медицинског особља у породилишту. Мада повезаност и важност физичког додира између родитеља и деце научници још испитују, нема дилеме да су предности грљења вишеструке. Мажење помаже бебама да регулишу телесну температуру, смањује стрес који доживљавају током дојења, загрљај је снажан лек против болова код деце али он смирује и мајку. Нежност промовише и рано повезивање оца са бебом а уколико мислите да превише грлите своје дете, слободно учините то још једном. Јер љубави и бриге никад није превише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације