Здрави и по повратку у вртиће

И. К.

понедељак, 09. 09. 2019. у 18:13

Здрави и по повратку у вртиће

Depositphotos

Да би малишани и по повратку у вртиће и школске клупе остали здрави, др Татјана Радосављевић, пулмолог, као мере превенције саветује здраву исхрану, често прање руку и проветравање просторија

ЗДРАВА исхрана, активан боравак напољу и добра хигијена најважнији су за очување позитивних ефеката на имунитет које су деца имала током лета због дужег боравка на свежем ваздуху него иначе, нарочито морском, и више физичке активности.

Да би малишани и по повратку у вртиће и школске клупе остали здрави, др Татјана Радосављевић, пулмолог, као мере превенције саветује здраву исхрану, често прање руку и проветравање просторија.

- Деци би сада требало давати да једу што више свежег воћа и поврћа, пре свега оног које је богато витамином Ц - каже др Радосављевић. - Малишани који су осетљивији требало би чак и да узимају супламенте витамина Ц. Битне су и намирнице богате цинком, јер је овај минерал познат као "убица" вируса. Њега највише има у месу, млечним производима, риби, пивском квасцу, интеграланим житарицама, јајима...

Добре хигијенске навике су такође важне да имунитет остане јак по завршетку лета.

- Потребно је да дете редовно пере руке, да научи да то ради после сваке активности - каже наша саговорница. - Врло значајно је да користи марамицу када кија и да сваки пут издува нос ако у њему којим случајем има секрета.

Просторије у којима се колективно борави требало би што чешће проветравати.

- Устајао ваздух је врло погодан за умножавање и ширење вируса, зато би, док је напољу још топло, требало што чешће луфтирати просторије - каже др Татјана Радосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације