УКОЛИКО дечја кожа изгори на сунцу, штета која настане не може да се поправи. Негативан утицај сунчевог зрачења има кумулативан ефекат, који се обично испољава у адолесценцији. Дерматолог Маргита Мијушковић из Клиничког центра Србије каже да до штетних ефеката не би дошло, важно је да се избегава боравак на сунцу од 10 до 17 часова, да се пре изласка проверава УВ индекс, и да се деца мажу кремом са високим заштитним фактором.

- У важне мере превенције сврставају се и ношење шеширића, наочара за сунце и одеће од природних материјала, гушћег ткања - каже др Мијушковић. - Требало би имати у виду да осим воде и песак рефлектује УВ зраке, па је кожа детета, чак и када је под сунцобраном, изложена штетном зрачењу.

Пре сваког изласка на базен или плажу потребно је да се кожа заштити одговарајућим кремама.

- За децу се саветује заштитни фактор 50 - каже др Мијушковић. - У случају да дете има тамнију кожу у обзир може да дође и фактор 35, али је генерална препорука до буде 50. Крему би требало нанети пола сата пре изласка и поново је намазати за два сата. Ако се дете купа тада је потребно да се кожа најпре добро осуши, а затим, сваки пут по купању, наново намаже.

При избору крема наша саговорница саветује да то не буду неки "безимени" већ препарати проверених произвођача:

- Важно је да заштитна крема буде водоотпорна, јер тако штити кожу и док је дете у води. Осим тога, деца са атопијским дерматитисом не би требало да користе креме које садрже оксибензон и октокрилен - каже др Мијушковић.

Посебан опрез се саветује код деце која имају већи број младежа и која у породици имају карцином коже.

- Када је реч о израженијем опрезу, ту се сврставају и деца до шест месеци чију кожу никако не би требало излагати сунцу - каже др Мијушковић. - Бебе би требало да буду у "дебелој" хладовини, јер ретко ткање сунцобрана и тенде не штити довољно. И тада је потребно у врло танком слоју нанети им заштиту само на откривене делове тела.


ПОСЛЕДИЦЕ

ДЕЦА која изгоре на сунцу, нарочито пре друге године живота, имају огроман ризик од развоја карцинома, а најчешће меланома.

- Меланом код деце је изузетно редак, али у пубертету, између 15. и 19. године, он се врло лако развија код оних који нису били адекватно заштићени од сунчевих зрака - каже др Мијушковић. - Меланом у овом узрасту чини седам одсто свих малигнитета.