Ниједна друштвена мрежа није безбедна, али истраживање британског Удружења за заштиту деце од насиља је показало да је "Инстаграм" најопаснији. Он, упозоравају вође студије, највише иде у прилог педофилима, па је тако полиција у Енглеској и Велсу током полугодишњег периода забележила скоро 2.000 инцидената са сексуалном конотацијом у које су била укључена деца. Ни "Фејсбук" није много безопаснији, али тренутно ипак "заостаје" у поређењу са овом мрежом.

Полицијски извештаји су открили да су седам од 10 жртава девојчице узраста у просеку од 12 до 15 година. Дешавало се да у замку упадну и млађе кориснице "Инстаграма".

Из Националне агенције за борбу против криминала су навели да платформе које деца и млади користе морају да имају механизме за спречавање сумњивог и опасног понашања на интернету. Међутим, Питер Ванлес, директор Удружења за заштиту деце од насиља, каже да друштвене мреже не поштују правила.

- Подаци показују да деца не могу да буду безбедна на друштвеним мрежама - упозорава Ванлес. - Не смемо да чекамо да се догоди следећа трагедија. Компаније морају да реагују.