Кад дете не једе боранију, дајте му шећерац

А. Васић

25. 05. 2019. у 18:21

Кад дете не једе боранију, дајте му шећерац

Depositphotos

Смањен апетит код најмлађих није ретка појава. Глад не надокнађујте слаткишима и за сваку "избачену" намирницу уведите здраву замену

ГУБИТАК апетита и све дужа листа намирница које дете не воли да једе, честе су појаве у узрасту од прве до треће године. Разлог томе може да буде природно успоравање брзине раста и развоја, због чега су дететове потребе за хранљивим материјама мање. Када се глад не надокнађује слаткишима и када се за сваку "избачену" намирницу уведе замена, дете може правилно да напредује и расте у телесној маси и висини, кажу педијатри и нутриционисти.

Од прве године, дете треба да има три главна оброка и две воћне ужине, док између оброка не треба да буде грицкалица, слатких сокова и слаткиша, каже, за "Новости", др Анета Јовановић, педијатар Дома здравља "Палилула":

- Важно је да родитељи буду стрпљиви и истрајни. Када дете прескочи оброк, да га пусте да огладни и да му понуде исти оброк касније, без нуђења грицкалица и слаткиша.

Због специфичног укуса и влакнастог садржаја, деца најчешће избацују храну као што су боранија, сочиво, пасуљ, као и тврђе месо због тешкоће са жвакањем. У том случају, важно је наћи адекватну замену, тврди Јасмина Ристивојевић, струковни нутрициониста дијететичар из Дома ученика "Јелица Миловановић":

- Уместо броколија, дете може да једе карфиол, уместо грашка и бораније може пасуљ или кукуруз шећерац. Воће као што је киви може да замени нар, док се супе могу направити на различите начине, које дете највише воли.

ТОКОМ ПРЕХЛАДЕ, ТЕЧНОСТ ЈЕ ВАЖНИЈА УОБИЧАЈЕНА појава губитка апетита очекује се када дете има повишену телесну температуру, прехладу, грип, стомачни вирус или обољење дисајних путева. - У том случају, саветује се да децу не треба терати да једу уколико не желе. Током таквог периода, много важније је уносити довољну количину течности - каже педијатар Анета Јовановић.

Осим тога, важно је схватити да се чуло укуса временом мења, због чега не треба потпуно одустајати од неке намирнице, већ је повремено поново понудити детету и потрудити се да је сваки пут поново проба.

- Детету одређена храна у неком тренутку не прија, док већ за неколико то може да се промени. Важно је да сваки пут проба, рецимо, онолико залогаја колико има година. Ако му се и након тога та храна не свиђа, значи да то стварно не воли и не треба га терати - објашњава Јасмина Ристивојевић.

Уколико губитак апетита траје дуже или се примети да дете губи на тежини, потребно је проверити да ли постоји неки здравствени проблем, да ли је дете у фази ницања зуба или евентуално други, психолошки проблем, сматра др Анета Јовановић:

- Емоционално занемаривање, свађа родитеља, полазак у јаслице, вртић и школу, превелика очекивања у школи или спорту, све су то разлози због којих апетит код детета може да буде смањен. Тада је потребно бити стрпљив и открити узрок. Уколико се проблем не реши, последице неадекватне исхране детета могу да буду анемија услед недостатка гвожђа, каријес, гојазност, мршавост или опстиципација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације