МАЉАВОСТ код новорођених беба често је узрок забринутости родитеља и сумњи на ендокринолошке проблеме. Међутим, најчешће се ради о ланиго длачицама, које спонтано нестају у првим месецима живота.

Педијатар др Дејан Јонев из Дома здравља Чукарица каже за "Новости" да је након рођења уобичајено да новорођенче има мањи или већи број длачица.

- Фине, мекане, паперјасте длаке код новорођенчета нису никаква реткост. Оне су светлог пигмента, па су често невидљиве. Уколико могу да се виде, пигментација је јача, али такође ће спонтано нестати - каже др Јонев.

Налазе се по леђима, раменима, ушима и челу бебе. Нестају у првим недељама, у појединим случајевима и месецима живота.

- Оне су врло ретко знак проблема и уколико нису густе и јаке, нема потребе за забринутошћу. Ипак, уколико трају дуже од шест месеци или годину дана, потребно је обавити ендокринолошки преглед - каже др Јонев.

Ове длачице настају за време феталног развоја и представљају нормалан део трудноће. Најчеће опадају већ између 33. и 36. недеље старости фетуса. Њихова природна улога је да штите кожу од оштећења плодове воде и да имају функцију заштите плода у материци.