ОДЛУКА којом се дозвољава вегетаријанска исхрана у дечјим вртићима само уз потврду лекара или из верских разлога, изазвала је различите полемике међу родитељима и лекарима. Док већина педијатара тврди да недостатак меса може да утиче на неправилан раст и развој детета, родитељи сматрају да треба да постоји право на лични избор намирница и оброка које једу њихова деца.

Једини здравствени разлог због којег месо може привремено да се искључи из исхране детета је алергија на неки од протеина телећег, свињског или пилећег меса. Она се јавља у најранијем узрасту и пролази до друге или треће године живота. У сваком другом случају, искључивање меса из исхране може да се сматра занемаривањем здравља детета, каже, за "Новости", др Оливера Тодоровић, педијатар Дома здравља "Палилула":

- Од најранијег узраста све до завршетка периода развоја, детету су потребни животињски протеини. То утиче на правилан развој и формирање система органа. Одговорно тврдим да нико од педијатара неће издати потврду да дете не треба да једе месо, јер није у реду забранити основну животну намирницу, за коју ниједна студија није доказала да је на било који начин штетна.

Недостатак ове намирнице може најпре да изазове анемију, која даље проузрокује малаксалост, поспаност и смањење апетита. Месо не може да буде ефикасно замењено ниједном другом намирницом, као што га ниједан суплемент не може трајно надокнадити.

- Биљне масти су једно, док су животињске масти нешто сасвим друго. Потребно је појести читаву корпу спанаћа како би се задовољиле потребе организма за гвожђем, које се унесе кроз једну порцију меса. Да овај недостатак може да се надокнади било каквим додацима у исхрани, сигурно да бисмо могли да живимо уз помоћ вештачких састојака и не бисмо морали да уносимо храну.

Препорука педијатра јесте да месо треба јести минимум два пута недељно. Иако га неки једу свакодневно, понекад у сва три оброка, потребно је пронаћи меру.

- Наш организам је генерацијама навикао на унос меса. Говедина и пилетина се уводе у исхрану у најранијем узрасту, док према последњим препорукама, риба такође може да се једе већ од шестог месеца живота - каже др Тодоровић.


ПРИВИКАВАЊЕ

УКОЛИКО се месо или било која друга основна намирница потпуно искључи из исхране у првим годинама живота, осим здравствених проблема може да дође и до развијања нетолеранције на те намирнице. То значи да ће дете имати проблем са привикавањем организма на месо уколико одлучи да га једе у каснијем узрасту. То подразумева тешко подношење ове намирнице, повраћање и дијареју.