Спавање са родитељима - да или не

М. Д.

недеља, 19. 11. 2017. у 18:11

Спавање са родитељима - да или не

Shutterstock

Спавање са децом у истом кревету - тема је око које нема сагласности међу научницима

СПАВАЊЕ са децом у истом кревету - тема је око које нема сагласности међу научницима. Док једни тврде да то није добро јер повећава ризик од смрти новорођенчета и чини дете мање самосталним касније у одрастању, други сматрају да се ништа лоше неће десити ако спавате са малишаном у истом кревету.

Ни студије не пружају јасан одговор. Неке показују да спавање са родитељима у истом кревету ствара подлогу за каснију анксиозност. Друге су утврдиле да бебе које спавају са мајкама имају бољи сан него оне које су у свом кревецу. Истина је, ипак, да нема много научних доказа о овој теми. Јер, како каже професор дечјег развоја на Отвореном универзитету Дејвид Месер, са етичке стране не би било у реду спроводити експеримент и замолити групу мајки да спавају са бебама, а другу да то не чине. Студије које се спроводе обично су рађене на веома малом броју испитаника, те стога нису валидне и немогуће је извести коначан закључак.

Не треба, ипак, преувеличавати значај овог питања, јер, како каже Месер, деца током одрастања доживљавају различите аспекте бриге. Такође, мало је вероватно да ће нешто као што је спавање у заједничком кревету имати негативан ефекат на каснији развој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Павле Дивнић

19.11.2017. 18:24

Оставите нашу децу на миру. Она су само наша, ми смо их родили и нису ваше средство преко кога ће те згртати Јудине новце. Ми одлично и искуствено знамо, преко својих родитеља, како децу треба одгајати и док смо тако радили није било оваквих старшних несрећа које су почеле од као сте нам увели Англосаксонско право и обичаје. НОВОСТИ ово није на ваш рачун јер сте у мојој породици били домаћи лист кога су читали и старији и малђи и осатните такви, мада....!?

Бошко

20.11.2017. 06:49

@Павле Дивнић - Господине Павле, молио бих Вас да нам појасните Ваш коментар. Наиме, не видим, чак ни ја који вероватно имам сличне ставове у вези са политичком опредељеношћу као и Ви, да сте дали конкретан савет или предлог младим родитељима који имају недоумицу. Те несреће о којима говорите су биле много чешће у прошлости него сада, посебно у сеоским подручјима. Само што о њима није смело никако да се говори. Малтретирање жена, деце, то је било нормално, донекле и пожељно. Али то није тема, зато ми појасните

Hisar 008

19.11.2017. 20:21

Deca u deciji krevet I sobu, roditelji u bracni krevet I sobu,deca uce samostalnost a roditelji bliskost.Skupa uspesna porodica proveren recept.

keti

20.11.2017. 18:01

@Hisar 008 - Hisar 08 Jedan zdravorazumski i normalan komentar! Ne pravite od dece njanjave ljude!