Какав родитељ, такво и дете

С. Б. М.

петак, 04. 12. 2015. у 12:11

Какав родитељ, такво и дете

Shutterstock

Начин на који родитељи васпитавају децу и тинејџере утиче на то да ли ће израсти у делинквенте или поштене, добре људе.

Када мајке и очеви негде погреше у васпитању, проблематично понашање се јавља већ у адолесцентном периоду, утврдили су педагози из САД и истакли три начина васпитања.

- Ауторитативни родитељи су захтевни, имају строга правила, али поштују дечје потребе. Они увек објасне зашто нешто траже и што је то важно, а саслушају и децу шта мисле о томе.

- Мајке и очеви који нису захтевни и не постављају "границе" већ пуштају деци на вољу, имају тек мали број правила. Готово увек су на страни детета, стални им излазе у сусрет и испуњавају им жеље и потребе.

- Родитељи који имају потребу да контролишу сваки аспект живота деце, постављају јасна правила и границе, али не објашњавају разлоге за то. Не желе да слушају мишљење најмлађих и њихов приступ је - док си под мојим кровом, мораш да слушаш!

На основу овога, педагози су закључили да ће деца коју васпитава трећа група родитеља, који желе да их конторлишу, најпре израсти у делинквенте и бити склони пороцима. Погрешан је приступ и родитеља из друге групе, који брзо изгубе поштовање у очима деце и нису им ауторитет. Први приступ је, према истраживању, најбољи. Адолесценти из таквих породица су послушни, имају своје "ја" и не упадају у пробеме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Pobunjenik

04.12.2015. 12:46

"Kakav roditelj, takvo i dete..." Pre bih rekao "kakva drzava i drustveno uredjenje, takav ce biti i roditelj, pa tek onda i dete..."

Milan S.

04.12.2015. 13:52

@Pobunjenik - Ljudi (roditelji) čine državu tako da... Vrzino kolo! Mnogo je faktora! Pa i društveno uređenje i vrednosti...

pericazavrsioskolu

04.12.2015. 16:57

Deca odražavaju roditelje! Ako ne znate šta vam "prijatelji"misle, ponašanje njihove dece prema vama je ključ tih misli.