Како да беби скратите нокте?

Ж.П.

07. 08. 2013. у 10:00

Како да беби скратите нокте?
Најбоље је нокте сећи док беба спава или је сасвим мирна, користећи тимски рад, и то тако да је један родитељ држи у наручју, а други барата грицкалицом или маказицама
Скраћивање ноктију код бебе је веома важно, јер у противном може да се изгребе по лицу и телу. Осим тога, разна нечистоћа продире испод њих, а новорођена деца стално гурају прстиће у уста, па може да дође и до инфекција. Међутим, сечење ноктију код малих беба није лако, што добро знају новопечени родитељи.

Прво пронађите удобан положај који ће вам помоћи да безбедно приступите бебиним рукама или ногама, а њу заштитите од повреда. Оштра грицкалица је најлакши начин да скратите нокте беби. Можете и то да учините док је храните или када спава, а најбоље је после купања када су мекши.

Постоје грицкалице специјалне за бебине нокте, али непажљивим руковањем можете да уштинете или повредите осетљиву кожу око нокта, па водите рачуна. Такође, можете да се послужите и малим маказицама са заобљеним врхом који су погодни за то, стручњаци препоручују да маказама баратате док беба спава или је сасвим мирна и не изводи нагле покрете.

У овом случају изузетно помаже тимски рад, најлакше и најбрже ћете скратити нокте беби ако је један родитељ држи у наручју, а други барата грицкалицом или маказицама.

И наравно, најбитнија је смирена рука, немојте да се успаничите ако случајно мало посечете прстић, само ставите ватицу на раницу и лагано притисните. И сасвим мала деца имају сећања, тако да би паничан израз на лицу родитеља више уплашио бебу него посекотина, а она би убудуће скраћивање ноктију могла да повеже са нечим непријатним и да пружа отпор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације