Пузање је припрема за прве кораке

Ј.С.Ј.

28. 09. 2009. у 13:27

Пузање је припрема за прве кораке
 Пузање је прва значајнија активност бебе. Ма колико да је дете неспретно у овој вештини, изузетно је важно да је усавршава, тврде стручњаци, јер пузање јача мишиће и припрема тело за прве кораке.

 Пузање је прва значајнија активност бебе. Ма колико да је дете неспретно у овој вештини, изузетно је важно да је усавршава, тврде стручњаци, јер пузање јача мишиће и припрема тело за прве кораке.
Деца могу да пузе на безброј начина. Неке бебе пузе уназад, неке на врховима прстију, док неки малишани чешће од стопала користе колена како би се одгурнули. Те технике зависе од тога колико су јаке дечје ручице, какав је тонус мишића, као и каква је физичка конституција читавог тела. Ипак, ако вам се чини да ваше дете има “необичан” стил пузања, консултујте се са педијатром. Варијације пузања које нису стандардне могу да укажу на неке моторичке поремећаје.
У сваком случају, пузање је изузетно важно, па се родитељима препоручује да што више подстичу бебе, јер уколико деца “прескоче” пузање и одмах се издигну у ходајући положај, може доћи до неправилног развоја кичме и централног нервног система.
Пузање омогућава великој групи мишића да се развију, а усклађивањем покрета дете успева да дође од тачке “А” до тачке “Б”. Када се склад постигне, резултат су спретни покрети и често врло брзо кретање.
Бебе обично почну да пузе око 6-7 месеца, док у узрасту од 8-9 месеци схвате да из седећег положаја лако могу да се крећу “на све четири”. Почињу углавном са љуљањем напред-назад, а методом грешке лако дођу до закључка да им померање колена може омогућити покрет.
Развој сваког детета је индивидуалан и прејак темпо није добро наметати. Ипак, уколико малишан до првог рођендана не показује никакав интерес за кретање, треба да се посаветујете са стручњацима. Превремено рођена деца обично касне неколико месеци са свим вештинама, па и са пузањем.
Дете које усаврши пузање неће имати проблема са ходањем, јер првим корацима претходи вишемесечна вежба. Такође, пузање помаже да се дете фокусира на предмете које жели да дохвати, вежба чуло вида, фину моторику и координацију ока и руке, што је важан предуслов за правилан когнитивни развој.
Педијатри саветују да деца пузе боса, односно само у чарапицама, без ципелица. Психолози тврде да деца која су покретљива и иза себе остављају неред, на тај начин показују да су неоптерећена и задовољна. Због тога пустите ваше малишане да истражују, пузе испод стола и столица, окрећу се и преврћу, чак и ако при томе направе неред на који нисте рачунали.

ПОДСТИЧИТЕ БЕБЕ

Дете које пузи уназад можете да стимулишете тако што ћете му рукама блокирати стопала. Већ после неколико пута, оно ће схватити да треба да се креће унапред и у великом броју случајева брзо ће променити “стил”. Најбољи пут до савладавања ове за бебе компликоване вештине је свакодневно подстицање. То можете да урадите тако што ћете на неколико метара од детета оставити његову омиљену играчку, или неки предмет јарких боја који ће заинтригирати малишана. Ипак, будите обазриви, јер када дете једном савлада пузање, биће тешко да га зауставите. Знатижеља га може одвести и до потенцијално опасних предмета, па педијатри саветују да увек надгледате бебу док пузи. Уколико у кући имате степенице, обезбедите их, јер су оне посебно интересантне деци. Осигурајте оштре ивице, као и кухињске апарате који су доступни беби. Добра вежба је и да дете пустите да пузи по неравној подлози. Поставите јастуке и покриваче по поду или кревету. Можете се и играти заједно, стајати са раширеним ногама и стимулисати бебу да пузи испод њих. То није лоша вежба јер ће малишани бити много храбрији ако су мама или тата у близини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације