Негујте руке после сваког прања: Ево шта се дешава када кожу излажемо агресивним сапунима

З.О.Ј.

четвртак, 02. 04. 2020. у 17:20

Негујте руке после сваког прања: Ево шта се дешава када кожу излажемо агресивним сапунима

Илустрација Фото: Depositphoto

Уколико упоредо не водимо рачуна о нези коже, можемо да створимо још један канал за бржи улазак бактерија и вируса у организам
Свакога дана, небројено пута, са различитих страна чујемо да треба да перемо руке и то у трајању од најмање 20 секунди. То је потпуно у реду откад нас вреба корона вирус. Међутим, питање је шта се дешава са кожом због честог излагања агресивним сапунима и алкохолним средствима.

- Уколико упоредо не водимо рачуна о нези коже, можемо да створимо још један канал за бржи улазак бактерија и вируса у организам. Услед честог прања сапунима и алкохолом кожа на рукама пуца. На тај начин стварају се шупљине и ранице које праве директан пут за продор нечистоћа у тело. Зато је врло важно да након сваког детаљног прања руку нанесемо заштитну крему, али и да реагујемо на прве знаке оштећења, упозорава дерматолог др Сара Хоган из америчког Медицинског центра UCLA у Лос Анђелесу.

Да би се избегла ова врста проблема руке треба прати благим сапуном без мириса, који не ствара густу пену. Пена је непожељна, јер уклања корисна уља која се природно налазе на кожи. Осим тога, руке треба прати топлом, али не и врућом водом. Након тога одмах их добро исперите, а воду са њих утапкајте пешкиром. На осушене руке неопходно је одмах нанети хидратантну крему.

Када је реч о препаратима за негу треба избегавати оне који садрже мирисе, јер могу да иритирају осетљиву, испуцалу кожу. Креме и масти су боље од лосиона, али је најефикаснији вазелин јер најбоље влажи кожу, наводи амерички стручњак.