ПРАЊЕ руку, често и темељно, један је од основних начина заштите од вируса корона. Истраживања су показала да није битно шта користите, него начин на који то радите. Антибактеријски гелови и пене имају посебне хемикалије и помажу у убијању бактерија, начин на који перете руке, такође је врло важан. У овој ситуацији међу најугроженијима су свакако најстарији.


Тврди сапун и вода могу надмашити ефекте скупих производа по учинку све док се руке правилно перу. Руке треба прати сваки пут пре и после додира са храном, после одласка у тоалет или мењања пелена, после кијања, кашљања, дувања носа... Пошто додирујемо различите површине током дана, онда морамо да славине у тоалету дезинфикујемо што чешће целог дана. Међутим, у време епидемије све ово може довести до новог проблема - исушивања коже, а код неких људи може изазвати иритације и екцем.


Др Исидора Андрејић Сбутега, дерматолог у "Бел медику" наглашава да су лосиони најблажа варијанта и вероватно су довољни у овом тренутку, али ипак све зависи од особе до особе.


- Пошто лосиони садрже само воду, неће бити једнако делотворни као, рецимо, креме - каже наша саговорница. - Креме су гушће јер представљају комбинацију уља и воде. Обично не остављају лепљив траг, па су врло практичне. Једна од препорука може да буде пантенол, или крема од невена са пантенолом.


Докторка објашњава да су најјача средства за хидратацију масти која се могу користити ноћу када се иначе руке не перу. Требало би намазати дебљи слој неке масти за негу руку, попут оне од невена или кокосово уље, онда се навуку памучне рукавице и тако преспава ноћ.


- За коју год варијанту да се одлучите, средство за хидратацију се наноси после сваког прања руку - каже др Сбутега. - Такође, требало би знати да када се кућа чисти хемијским средствима обавезна је употреба рукавица. Ако имате екцем, прихватљиво је да користите благе кремасте сапуне или чак средства за прање без сапуна под условом да испоштујете све кораке приликом прања.


НАЈБОЉА УРЕА


Наша саговорница др Сбутега саветује да се потраже средства за прање руку која већ садрже хидрантне састојке као што је уреа. Уколико се екцем не повлачи, неопходно је посаветовати се са дерматологом, а он ће размотрити краткотрајну употребу кортикостероида.