ОД свих производа за улепшавање лица, један заслужује почасно место. Реч је о црвеном ружу. Још у доба старог Египта и жене и мушкарци носили су кармин као симбол друштвеног статуса. Готово свакодневно су, уз помоћ мокрих дрвених штапића, наносили на усне црну, плаво-црну, наранџасту или црвену боју. Припадници јачег пола су и у доба ренесансе, на двору Луја XVI, мазали усне како би биле уочљиве испод браде и бркова. У древној Грчкој догађало се супротно - припадници више класе престали су да носе ружеве јер су они коришћени за идентификацију проститутки.


Наиме, законом је било одређено да "краљице ноћи" не смеју да изађу бледих усана.

У Енглеској, средином прошлог миленијума, сматрало се да руж има магичне моћи. У то је веровала и краљица Елизабета која је, када се разболела, обилато користила шминку. Говорило се да је у тренутку смрти на уснама имала наслаге ружа дебље од једног центиметра! Током Другог светског рата њен земљак Винстон Черчил је направио изузетак управо у корист кармина. Иако је у Великој Британији тада била забрањена производња козметике, то није важило за кармин, јер је Черчил сматрао да он "подиже морал становништва". Тако се касније у економији појавио израз "ефекат ружа" - у тешким временима жене не троше на скупе ствари, али радо купују козметику. Ето објашњења зашто се црвени кармин највише продаје током облачних дана.

Обожавала га је и Мерилин Монро. Премазивала га је пет пута како би изгледала што сексепилније, а друга филмска легенда, Елизабет Тејлор, инсистирала је на томе да једино она на снимању носи црвени кармин. Знала је да он привлачи пажњу, а није желела ни са ким да се такмичи.

Једна студија обављена на Универзитету Манчестер показала је да мушкарци најдуже гледају жене са црвеним кармином. У даме са уснама боје крви "буље" 7.3 секунде, у улепшане пинк кармином 6.7 секунди, а у оне без ружа у просеку 2.2 секунде. И експеримент обављен у ресторану у Француској је то потврдио. Конобарице су усне намазале пинк, смеђом и црвеном бојом, а трипут већи бакшиш добиле су девојке, претпостављате, ватрених усана.