Већина производа за шминкање, као што су четке за наношење руменила, маскаре, ружеви за усне и популарни сунђери за наношење течног пудера и прајмера, је контаминирано бактеријама потенцијално опасним по живот, упозоравају истраживачи.

"Производи за шминкање које свакодневно користе милиони широм света контаминирани су потенцијално смртоносним бактеријама, као што су E.coli и стафилококе, јер већина се не чисти и користи се далеко после рока истека", рекао је водећи аутор студије Амрен Башир са Универзитета Астон у САД.

Према студији објављеној у часопису ”Journal of Applied Microbiology”, у девет од десет производа пронађене су бактерије које могу изазвати болести у распону од кожне инфекције до тровања крви ако се користе у близини очију, уста или посекотина.

Овај ризик се појачава код особа са ослабљеним имунитетом који имају веће шансе да се заразе овим бактеријама. Откривено је да популарни сунђери који се користе за наношење течних пудера и прајмера имају највиши ниво потенцијално штетних бактерија, с тим да већина њих није никада очишћена.

Поменути сунђери за апликацију су често подржани од славних личности широм света, што доприноси већој продаји, без размишљања о потенцијалној опасности за здравље. Истраживачи су открили да су ови производи посебно подложни контаминацији, јер након употребе често остају влажни, што ствара идеалне услове за развој штетних бактерија.

"Лоша хигијенска пракса потрошача када је у питању употреба шминке, веома је забрињавајућа када узмете у обзир да смо пронашли бактерије као што је E.coli у производима које смо тестирали", рекао је Башир.

Налази откривају да су потрошачи несвесно доведени у опасност и да би произвођачи и регулаторна тела требало да учине више на заштити својих купаца тако што ће датум истека рока и начин одржавања посебно назначитити на амбалажи.

"Недопустиво је да се бактерија E.coli нађе у било којој концентрацији у новим козметичким производима и средствима за њихово наношење", нагласили су истраживачи.Б92.нет