ОД тренутка када се схватило да ботокс може да "испегла" сваку бору и учини да се осећамо много боље, овај токсин је постао планетарно популаран и неизоставан састојак у козметско естетској индустрији. Због ефеката које постиже сматрају га драгуљем медицине, иако представља "најотровнију супстанцу" познату човеку. Међутим, славне личности, а и оне које то нису, не хају много за ову његову лошу особину. Зарад лепоте и продужене визуелне младости опседају клинике не само у свету, већ и код нас.

А шта је тачно ботокс и како је дошло до његове медицинске примене, објашњава специјалиста интерне медицине др Ивица Јеремић из Института за реуматологију:

- Ботокс је токсин који се добија из бактерије clostridium botulinum. У 19. веку ова бактерија је доводила до озбиљних тровања, све док немачки лекар др Јустинус Кернер није схватио да се отровна супстанца налази у кобасицама и да изазива парализу мишића. Посматрајући шта се дешава, дошао је на идеју да би та супстанца могла да се користи за лечење различитих болести, где постоји изражен мишићни спазам праћен претераном активношћу мишића. Ипак, чист botulinum токсин откривен је сто година касније у Сан Франциску. Уочи Другог светског рата САД су започеле интензиван програм развоја биолошког оружја, а као резултат је 1946. године развијена метода за добијање чистог botulinum токсина. То је, заправо, била основа за његову примену у медицинске сврхе.

Да ли је тачна тврдња да је ботокс истовремено "најотровнија супстанца" и најкориснији токсин данас у медицини?

- Да. Ботокс је дефинитивно најотровнија позната супстанца. Доза од само једног десетохиљадитог милиграма је довољна да убије човека. Неки прорачуни показују да би два килограма botulinum токсина правилно распоређена на све људе планете, била довољна да униште човечанство. С друге стране, ботокс је и најскупља супстанца икада произведена. Међутим, у медицини ботокс се користи у тако малим дозама да никада не може да изазове тровање. Због тога што се у медицини никада не користи у токсичним дозама, постоји идеја да се за ботокс више не користи израз токсин већ неуромодулатор.

Где се све у медицини примењује, на који начин и са којом ефикасношћу?

- Огромна је листа свих апликација у медицинске сврхе. У естетској медицини ботокс се примењује за исправљање бора и корекцију мимичних мишића, али зато у неурологији за лечење различитих мишићних болести, праћених јаким спазмима, односно грчењима мишића. Користи се и за лечење мигрене, полинеуропатија насталих због оштећења периферних нерава, као и након можданог удара када су присутни спазми руку или стопала. У психијатрији је ботокс ефикасан у лечењу депресија, у офталмологији се користи за лечење разрокости, у реуматологији за лечење бола код артрозе колена. Показао се ефикасним и у случајевима прекомерног знојења, терапији тортиколиса, односно кривог врата код деце, али и многих других болести. Суштина је да се пуна ефикасност ботокса постиже уколико је лекар искусан у његовом апликовању, јер само тада могу потпуно да се уклоне присутне тегобе. Овде треба још нешто да се зна - иако се апликује локално, увек нека количина оде у циркулацију. Међутим, нема места страху, јер се ради о изразито малим дозама које не дају никакав нежељени ефекат.


На који начин лечи депресију, главобољу или, примера ради, појачано знојење?

- Навешћу пример депресије. На лицу увек можемо да препознамо када је неко тужан или љут. Када смо уплашени, љути или тужни грчимо мишић који се зове коругатор, а налази се испод обрва. Овај мишић је одговоран за настанак вертикалних бора између обрва које лицу управо дају љутит израз. Истовремено, из коругатора иду повратне информације у мозак што утиче на расположење. Када се код депресивних особа убризга ботокс у предео између обрва и у корену носа, расположење се поправља. Суштина је да ботокс прекида пут лоших информација, тако што онемогућава мишићима да се грче. Ефекат је сличан као када се узимају антидепресиви. Ботокс може да се примењује самостално или у комбинацији са стандардним антидепресивима, а апсолутно побољшање наступа за око осам недеља.

Можете ли да објасните још нека карактеристична стања где је деловање ботокса потврђено?

- Карактеристичан је тортиколис, код кога су мишићи на једној страни врата скраћени и имају појачан тонус. Убризгавањем ботокса у скраћени мишић долази до његове релаксације и поправљања стања. С друге стране, примена ботокса након можданог удара такође има терапијски ефекат. После шлога долази до губитка контроле тонуса мишића због чега настаје грч мишића шаке или стопала. Последица оваквог стања је отежана функција, некада праћена и болом. Убризгавање ботокса у згрчене мишиће значајно може да поправи функцију захваћеног екстремитета.


РОК ТРАЈАЊА И ПОСЛЕДИЦЕ


Дужина деловања ботокса зависи од стања и врсте третираног проблема. Ако се, примера ради, користи за решавање бора смејалица око очију ефекат остаје до три месеца. С друге стране, ако се третира проблем појачаног знојења у пределу пазуха ефекат је видљив око пола године.

Нежељених последица са знацима тровања нема уколико се ботокс примењује у прописаним дозама и на прави начин. Нежељене последице се јављају углавном због недовољно добре апликације. Ботокс некада мора врло прецизно да се убризга у мали мишић, у тачно одређени слој ткива. Ако се грешком промаши и буде погођен други мишић, јавиће се нежељени ефекти. То се обично дешава када се ботокс апликује у околини очију, због чега може да дође до пада горњег капка или развоја сувоће ока. Што се тиче дозирања, оно је индивидуално. Прилагођено је сваком појединачно, с тим што се за мушкарце одређују веће дозе у односу на жене, јер они имају значајно јаче мишиће - истиче др Јеремић.

КОРИГОВАЊЕ ЛИЦА


Ботокс се обично користи за третирање горње трећине лица, односно бора на челу, између обрва, у корену носа и око очију. Циљ је да се примени у дозама које ће боре кориговати, уз задржавање одговарајуће мимике и природног изгледа. Ботокс делује и на тонус крвних судова, због чега су третиране зоне боље прокрвљене, а кожа добија лепши тен и сјај. Наравно, ботоксом може да се редукује и доња трећина лица, чиме се смањује волумен мишића, а лице, уколико је округло, сужава - наводи детаље наш саговорник.