Као мала цртала је пуфнасте хаљине, а сада је своје креације представила у Паризу: Тара Катарина Ћирковић (13), најмлађа је дизајнерка у историји Недеље моде

Бојана ЈОВАНОВИЋ

четвртак, 21. 11. 2019. у 14:10

Као мала цртала је пуфнасте хаљине, а сада је своје креације представила у Паризу: Тара Катарина Ћирковић (13), најмлађа је дизајнерка у историји Недеље моде

Фото: Светлана Браун

Недуго после Париза, на новосадској Српској недељи моде, проглашена је за најперспективнијег младог дизајнера

КРАЈЕМ септембра једна 13-годишња девојчица уписала је своје име на светске модне странице, као најмлађа дизајнерка у историји Париске недеље моде. Зове се Тара Катарина Ћирковић, из Београда је, а недуго после Париза, на новосадској Српској недељи моде, проглашена је за најперспективнијег младог дизајнера. Све је почело тако што је, чекајући маму, Тара цртала хаљине, које је приметила чланица Српске националне модне федерације, Дрина Властелић Рајић, а потом похвалили светски модни стручњаци, међу којима је и Патриција Гучи, праунука оснивача чувене "истопрезимене" куће.

- Не могу да поверујем да се све ово дешава и зато нисам нервозна, већ потпуно опуштена. Све је као у сну – рекла нам је Тара Катарина након ревије одржане на Српској недељи моде, на којој су доминирали њени модели јарких боја и необичних геометријских шара.

Ваш најјачи утисак из Париза је..?

- Спремила сам себе на то да ништа не очекујем, па је било сјајно када сам видела дивне реакције критичара и пролазника. Нисам веровала да нешто овако магично може да се деси за месец дана, ово је буквално магија.

Који сте цртеж први нацртали?

- Почела сам да цртам са пет година, оне пуфнасте ружичасте хаљине, знате како то иде... Никада нисам посебно размишљала о моди, нити читала књиге са том тематиком. Онда четири године нисам цртала и прошле сам поново наставила.

Која вам је омиљена боја?

- Не могу да се одлучим између жуте и плаве. Плава ми представља моћ, океане, небо, бескрај, а жута ми је доноси срећу.

А одећа?

- Стрит стајл - велика мајица и панталоне које ми не сметају.Са колико година сте сами почели да бирате оно што ћете тог дана обући?

- Почела сам сама да се облачим у четвртој години – отишла бих код тате у ормар, изабрала шта ћу обући и у томе ишла у град. Од тада ми се нико није мешао у избор.

Да ли сте сигурни шта желите да будете кад порастете?

- Дефинитивно креатор. Хоћу да похађам средњу модну школу и да, ако будем била у прилици, одем негде у иностранство.

Какве су биле рекације ваших другара на постигнути успех?

- Не могу да кажем да су били одушевљени, пре су им реакције биле у стилу "донеси ми 'гучи' мајицу из Париза".

Да ли сте зрелији у односу на вашу генерацију?

- Нисам ту да то процењујем, али верујем да у неким тренуцима морам да будем.

Шта бисте урадили са зарађеним новцем?

- Желим да оснујем фондацију или помажем некој постојећој у смањењу загађења ваздуха. Одмалена сам повезана са природом и животињама и одувек сам схватала да ту постоји проблем. Никада нисам била нарочито друштвено дете. Волим да читам и седим у природи. Док сам се једном тако играла са својом куцом, потпуно сам се повезала са природом. Све животиње су ми слатке, па и пит бул.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

пареее

21.11.2019. 15:16

Некада се знало да је новац резервисан за свет одраслих. Деца се нису ништа питала. Ето, сада су и деца та која ринтају и мисле о парама. Проституција и деградација. Дно дна.