НИШТА не може да истакне лепоту и сензуалност усана као добар кармин, али многе жене често греше приликом одабира боје, нијансе и текстуре. Професионална шминкерка и едукаторка Наташа Брашанац за "Живот плус" наглашава да се руж првенствено бира према старосном добу.

- Кожа која није млада показаће аутоматски знаке старости уколико се користе јаки и тешки ружеви - каже за наш лист Наташа Брашанац, која је шминкала бившу прву даму Србије Драгицу Николић. - Када је реч о младој популацији, ту је све дозвољено, мат кармини, свака боја и нијанса. Моје клијенткиње бирају кармин према боји, али превасходно треба водити рачуна о његовој текстури.

Наша саговорница препоручује дамама да пре наношења ружа користе прајмере као подлогу.

- Прајмери додатно хидрирају усне, али чине и да оне изгледају пуније и сензуалније - истиче Наташа Брашанац. - Уместо тога можете нанети лабело или грожђану маст, а затим кармин. Ако користите кармин на хидратантној бази ваше усне ће аутоматски деловати лепше. Уколико у току дана не желите да имате јак кармин, ставите сјај у боји. То ће дати рефлекцију светла, али и жељену боју уснама. Када је сунчано време не треба користити јаке боје. Довољно је да имате адекватан пудер, маскару, одговарајући хидратантан руж или сјај за усне. То је оно што је потребно свакој жени. Уколико сте бледи и немате довољну прокрљеност коже ставите благо руменило. Светла кожа, пре свега, треба да изгледа здраво, а да би деловала тако мора да буде хидрирана. За дневну употребу препоручујем кармине хидратантне текстуре, нежних тонова, нуд, евентуално неку примесу розе или оранж боје.


Избор кармина зависи и од тога какав тен имате. Уколико бирате боју ружа према тону коже, треба је ускладити са фризуром и гардербом, а веома је важно и где намеравате да идете. На питање које боје кармина су тренду, Наташа Брашанац каже:

- У моди су пурпурни кармини. Како сезоне пролазе тако се враћају боје које су некад биле популарне. Поред пурпурне, у моди је и нуд боја. Кармини природних тонова су увек у тренду.


ЦРВЕНИ НЕ ПОДЛЕЖЕ ТРЕНДОВИМА

БАШ као што је мала црна хаљина вечна, тако је црвени кармин ван сваке конкуренције када је шминка у питању.

- Црвени кармин ће увек бити популаран и свака жена ће пожелети да га види на себи - каже шминкерка. - Али када га нанесете морате да знате где сте кренули. Он није за свакодневну употребу.