Мода за хладне дане: Обуците се слојевито и будите у тренду ове зиме

Бојана ЈОВАНОВИЋ

05. 11. 2019. у 14:15

Мода за хладне дане: Обуците се слојевито и будите у тренду ове зиме

Фото Ђорђе Томић

Порука модних дизајнера гласи - топло "ушушкајте" женственост слојевитим облачењем

КРАЈ октобра протекао је у Београду у знаку модних дешавања. Током 46. PerwoolFashionWeek-а најновије колекције представили су неки од наших најпознатијих креатора, чији је рад, као и увек, привукао пажњу многобројне публике.

Дуговечну модну смотру отворила је ревија Драгане Огњеновић, чија порука би укратко могла да гласи – топло "ушушкајте" женственост слојевитим облачењем. Наиме, колекцијом Огњеновићеве доминирају лежерно падајуће црне кошуље кратких рукава обучене преко белих, са изразито дугим рукавима, које се савршено слажу са широким црним панталонама до пода, или пак ужим, цигарет, чија се ногавице завршавају мало изнад чланка ноге. Црне кожне рукавице и кишни шешир са дубоким ободом употпуњују ову слику, а преко панталона цигарет кроја може да се носи и сукња до колена, док је торзо у кошуљи на ситне туфне и сакоу са ужим, дужим рукавима и реверима који се "протежу" у виду дугих трака, до испод колена. Тунике и хаљине једноставног кроја, са краћим или рукавима дужине до лакта, носе се преко широких или уских панталона, а од боја, поред неизоставне црне и беле, ту су такозвана ес-ем-бе, сива и крем. Капути су дуги, са великим, нашивеним џеповима, донекле мушког кроја, или до испод струка, са нешто краћим рукавима. Широки, косо сечени, на рамену у "пуф" набрани рукави, такође су веома заступљени, као и дуги, шлицем отворени по средини. Сукње могу бити и до колена, равног кроја, или уже до колена, одакле се шире, падајући до половине листова. Косо копчање и везивање сакоа и мантила, такође је обележило ову колекцију.

Комбинације црне и златне боје, свиле и вуне, транспарентни делови одеће комбиновани са цветним црним дезеном, широки кожни појасеви, волани, асиметрија и вишеслојно облачење окарактерисали су колекцију Даниеле Глишић и њеног бренда Атеље "Алтернатива". Слојевито облачење присутно је и код Драгане Николајевић, односно "ДНК студија", уз слободне, широке, асиметричне форме, као и линију струка наглашену широким појасом, или раскошно богатство неколико слојева тила, различитих боја (сивомаслинастој односно ес-ен-бе, белој, беж и црној) на сукњи. Хаљине, панталоне и огртачи углавном су макси дужине, удобни и сведених форми.

Ауторску колекцију мушке моде представио је Ђорђе Башчаревић, чији су нас модели, веома налик онима које су носили џедаји, "повели" у неко друго време. Мачо имиџ овога пута био је "зачињен" сјајним, лакираним материјалима, комбинацијама наранџасте и црне, као и рупичастим мајицама испод потпуно откопчаних кошуља. Донекле футуристичко издање дочарала је и Милена Радовић кроз сребрне и црне моделе, рађене од материјала са високим сјајем. Акценат је стављен и на велике џепове (осим на капутима, налазе се и на хаљинама, с тим што су дужи од њих – падају и преко обода, са стране), као и на, такође велике, капуљаче.

Драгана Огњеновић


Ђорђе Башчаревић "ДНК студио"
Данијела Глишић Атеље "Алтернатива"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације