Отварање 13. издања "Serbia Fashion Weekа" протекло је у знаку интернационализације ове манифестације која је најзначајнији модни догађај у Југоисточној Европи. Већ прве вечери једине лиценциране недеље моде у Србији, своје креације представили су дизајнери из неколико земаља. Своје колекције најпре су приказали Ненада Бркића, Тијане Меденице и Немање Јовановића.

Српски дизајнер Ненад Бркић први пут се представио публици „Serbia Fashion Week"-а колекцијом која носи назив „Кроз векове", а инспирисана је српском, али и турском историјом и културом. Манекенке су прошетале у елегантним хаљинама, али и оделима углавном у бордо, црвеној, црној и златној боји са занимљивим детаљима.

„Колекција је инспирисана вековима српске и турске историје, али са мало провокативнијим детаљима из кабареа, на неки начин конзервативно, али опет може бити провокативно на један умерен и леп начин. Материјали су углавном сатен, чипка, тил и кепер", истиче новосадски дизајнер који је након првог представљања на националној Недељи моде веома задовољан организацијом овог догађаја, као и реакцијама публике.

Прочитајте још - БУДИТЕ У ТРЕНДУ: Обућа у јарким бојама хит јесени

У знаку елеганције и женствености протекла је и ревија црногорске дизајнерке Тијане Меденице која је представила своју колекцију „Гламурама", инспирисана самосвесним женама које имају потребу да буду оригиналне:

„Као што сам назив колекције каже, намењена је гламурозној и самосвесној жени која жели да истакне себе, да буде другачија. Обилује гламурозним детаљима, рађена је од најфинијих материјала као што су свила, чипка, брокат. Присутно је много перлица, перја, ручног рада… Свака жена која се пронађе у креацијама из ове колекције, може да их понесе у било којој свечаној прилици".

Млади дизајнер Немања Јовановић представио се колекцијом „Elegance" у којој су доминантне црна и бела боја, као и гламурозне, нешто смелије венчанице какве немамо прилику да виђамо често. Будући да Немања има 24 године и да му је ово прво појављивање на "Serbia Fashion Week"-у, признаје да је имао одређену дозу треме:

„Чињенице су да је све у почетку веома напорно, стресно и тешко, али љубав према послу и вечита инспирација коју ми дизајнери налазимо око себе дају онај ветар у леђа који нас гура напред. Налазим инспирацију у свему око себе, материјалима и формама; тежим ка фигури пешчаног сата. Добро усклађени материјали и ентузијазам у раду увек дају добре резултате.", истиче млади креатор уз напомену, шта је, између осталог, желео да поручи овом колекцијом.

Колекција Ненада Бркића, Фото: Светлана Браун

„Желео сам да покажем како млади људи у 21.веку могу себи да дају слободу да се рецимо, на свом венчању, појаве у некој смелој креацији попут оних какве сте вечерас видели овде".

Други блок протекао је у знаку креација богатих колоритом и дезенима. Ревије у овом блоку имали су Сага Грек Фурс и Aliko Fashion из Србије као и Антонела Грегоровић из Хрватске.

Колекција "Сага Грек", Фото: Ненад Карлић

Колекцију бренда Сага Грек чине крзнене јакне и бунде. Дизајнеру је ово прво излагање, док је бренд на српском тржишту присутан већ 4 године. На писти смо могли да видимо и мушке и женске моделе у различитим комбинацијама, јакне са постављеним крзном које имају два лица, бомбер јакне за женску популацију, мушке дугачке бунде...

Светлана Димитрић, манекенка, је била та која је отворила ревију.
"Светлана Димитрић је била моја прва муштерија, па смо се спријатељили и на крају сам јој предложио да отвори ревију. О њеном манекенском искуству сувишно је говорити, она је пре свега човек, пријатељ", објаснио је дизајнер.

Интересовање мушкараца за бунде, према његовим речима, полако расте, иако су и даље траженије у иностранству.

Колекција Тијане Медведице, Фото: Светлана Браун

"Више је заинтересованих у Енглеској, Швајцарској, или међу нашим људима који живе у иностранству, али али полако почиње и овде да се намеће та мода. Прошле године смо продали и мушке бунде, а ове смо направили доубле-фаце јакне које су још приступачније за ношење, али су ипак мало скупље".

Други креатор на сцени била Антоанела Грековић, гошћа из Хрватске, која је инспирацију за своју колекцију пронашла у љубави. Овом колекцијом она обележава деценију дизајнерске каријере, а креације су у свим нијансама црвене боје које су, према креаторкиним речима, намењене свечаним догађајима, слављима. Представља љубав према стварању, према моди, послу.

"Веома сам задовољна ревијом, организација је одлична, срећна сам што сам овде. Тема колекције је црвена и посвећена је мојој прослави десетогодишње професионалне каријере коју славим ове године и представља оду љубави према послу, моди, стварању... Хаљине су од свиле, тафта, и свака је израђена од другачије тканине", рекла је Антоанела.

На последњој ревији у овом блоку представио Aliko Fashion из Ниша. Колекцијом доминира боја неба, у складу са називом колекције "Небо није граница". Углавном су то били сиви тонови, љубичасти, све нијансе плаве боје, па чак и црна. Представиле су нам различите хаљине али и сакое и панталоне.

Колекција Немање Јовановића, Фото: Светлана Браун

"Све похвале за организацију! Овај посао радим заједно са децом, Александром и Иваном, они ће да га наставе И после мене. И као што небо нема границу, надам се да ни они неће имати", казала је Славица из Алика.

Дизајнерка Хелена Скриторе затворила је први дан тринаестог издања "Serbia Fashion Week"-a својом првом ревијом на овој модној манифестацији.

Колекција "Be irreplaceble" односно "Буди незамењива" инспирисана је модерном и снажном женом која својим визуелним идентитетом оставља утисак где год да се појави. Боје су се кроз процес стварања саме наметнуле, одлучила сам да се више бавим детаљима, ту су такође и сребрни и златни детаљи на црним и сивим материјалима од вуне и свиле, док сам за неке хаљине користила и вискозу", објашњава креаторка која тренутно припрема мини зимску колекцију и колекцију свечаних хаљина које ће представити на неком од наредних издања новосадске недеље моде.