ПОСЛЕ врелих летњих месеци када је кожа лица била изложена јаком сунцу, морској соли и сувом ваздуху, јесен је право време да је добро "нахраните", повратите јој сјај, влажност и еластичност. Први корак који треба да начините је одлазак на козметички третман.

- За почетак, вашој кожи би пријао хемијски или дубински пилинг микродермоабразије који можете урадити у козметичким салонима - каже за "Живот плус" козметичарка Марина Ђушић. - Овим третманима се скида горњи слој мртвих, орожалих ћелија, чисте поре, глачају поре и боре и уједначава тен. На тај начин се повећава и апсорпција нанетих козметичких препарата.

Наша саговорница наглашава да свака жена може много тога да уради за своје лице и у кућним условима, па препоручује механички пилинг једном до два пута недељно. Реч је о третманима са абразивним честицама (шећер, семенке, кафа, биљно брашно, јојоба...) које под дејством механичког трења скидају мртве ћелије са коже. Финији пилинзи препоручују се за суву и осетљиву кожу, а грубљи за масну и дебелу. Наносе се у танком слоју на влажно и очишћено лице и утрљавају кружним покретима отприлике пет минута, а затим се испирају водом.

- Оптималан ефекат се постиже уколико након пилинга ставите добру хранљиву маску која дубински делује, а то је управо оно што је кожи на почетку јесени потребно - истиче Марина Ђушић. - Током летњих дана кожа губи влажност. Дехидратација је један од основних узрока уморног и избораног лица и зато треба користити хидрантне и хранљиве креме. Препоручује се употреба концентрованих серума који садрже антиоксидансе, а утичу на смањивање знакова фотостарења коже. Један од најјачих је витамин Ц који побољшава тонус коже, ублажава појаву бора, стимулише производњу колагена и редукује флеке. Уколико су се појавиле пеге и флеке као последица прекомерног сунчања, користите креме за избељивање и ублажавање хиперпигментација.