СУНЦЕ је узрок многих промена на кожи, које често није једноставно дијагностиковати. Пролазно црвенило и флеке пацијент често може да помеша са озбиљним здравственим проблемима, код којих је неопходна примена кортикостероида, лекова и дерматолошких интервенција.

Професор др Александар Адамовић, директор Завода за кожне и венеричне болести у Београду, каже за "Новости" да је чест узрок црвенила на кожи алергија, која може да се погорша уколико се упозорења лекара не схвате озбиљно.

- Често се дешава да дође до алергијске реакције, чији је узрок излагање сунцу - каже проф. др Адамовић. - Уместо да се потпуно избегава најтоплији део дана, пацијенти често настављају са сунчањем, одласцима на море и базене. То може да има озбиљне последице.

Антихистаминици и УВ заштита могу да помогну, али само уколико се користе превентивно, пре него што се алергија манифестује на кожи.

- Када до реакције дође, једино решење је потпуно избегавање сунца - каже проф. Адамовић. - Уз то, често је непходна примена лекова или локалних кортикостероида.


Црвене флеке на лицу и врату такође могу да буду реакција на лекове и храну. Опште црвенило лица и груди, нарочито после физичког напора, један је од симптома хипертензије, када због високог притиска крв јури у навише.

- Црвенило, свраб, осипи, алергије и пликови могу да буду последица комбинације сунца, знојења и различитих козметичких препарата - каже наш саговорник. - Због тога је неопходно да дерматолог установи узрок појаве промена на кожи на време.

СИМПТОМ ЗА разлику од алергије, кожни лупус је бурна реакција која ретко пролази незапажено. - Јако црвенило јесте један од симптома кожног лупуса. То је веома озбиљно стање и не сме се мешати са алергијом на сунце - каже др Адамовић.

Није реткост да лекарске ординације посећују пацијенти који сумњају да су беле флеке на кожи настале због сунца, али се на крају испостави да се ради о кожном обољењу витилигу.

- Сунце никако није узрок ове болести - објашњава Адамовић. - Ипак, она се најчешће дијагностикује након сунчања, због тога што кожа тада потамни и беле флеке постану видљивије него обично.

Осим белих флека, и тамне мрље на кожи такође настају у летњој сезони и често су последица одбрамбеног механизма којим се коже брани од штетног деловања сунца. Углавном се јављају на бради, челу, образима и изнад усана.

- Најбољи начин превенције је свакодневно наношење заштитног фактора, на сваких сат времена - каже др Адамовић.