Лице показује колико смо здрави

З. О. Ј.

понедељак, 15. 07. 2019. у 18:41

Лице показује колико смо здрави

Depositphotos

Испуцале усне, жуте мрље, акне на бради, тамни колутови само су неке од нежељених појава на лицу, које не само да нарушавају естетски утисак, већ могу указивати и на опште здравље

ИЗГЛЕД и промене на лицу нису увек последица дешавања само у кожи и њеног лошег третмана. Често крију и одговоре о општем здрављу, што поготово оку стручњаку не би требало да промакне.

* Испуцале усне, поготово у угловима, могу да се јаве због недостатка витамина из групе Б. Ако је и језик са наслагама, онда је готово сигурно да организму ови витамини недостају. Витамини Б комплекса боре се против упала, а њихов недостатак се најчешће испољава код вегетаријанаца и особа које са јеловника изостављају млеко и млечне производе, јаја и рибу. За оне који избегавају намирнице животињског порекла, грашак и спанаћ су ризнице витамина Б групе.

* Жуте мрље око уста, очију и носа могу да упозоравају на висок холестерол, што се може проверити ако се неколико дана из исхране изостави масна храна. Ако се ништа не промени, посета лекару је неопходна.

* Акне на бради се испољавају због хормонске осетљивости у данима менструације. Међутим, ако су присутне стално, треба посетити гинеколога, јер могу да указују и на синдром полицистичних јајника.

* Испуцали капилари настају, углавном, због континуираног конзумирања алкохола. Претеривање са цигаретама и љутом храном такође може да изазове ове неповратне последице. Да би се проблем решио, на алкохол и цигарете треба заборавити, а љуто свести на разумну меру. Јер, капилари, када се једном појаве, више се не повлаче.

* Тамни колутови или флеке по врату обично се јављају као последица претераног конзумирања шећера и слатке хране. Ове флеке могу да буду и први сигнал повећаног ризика за настанак дијабетеса типа 2. Посета лекару је обавезна, као и смањење уживања у слатком.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације