Да ли су вам лактови и колена тамнији у поређењу са остатком тела? Ако је одговор потврдан, то значи да су се на тим деловима акумулирале мртве ћелије коже. Наравно, још неки фактори могу да буду окидач за то - изложеност сунчевим зрацима, употреба пилула за контрацепцију, трудноћа која доводи до мелазме, старачке пеге, псоријаза и екцем... Како било, уместо да током летњег периода ове делове тела стидљиво излажете погледима околине, зашто не бисте критична места учинили мање тамним. За то су вам потребни упорност и средства која већ имате у кући.

Једно од њих је сода бикарбона. Помешајте 3-4 кашике са водом, тако да добијете густу пасту. Тиме намажите критична места и нежно их масирајте, па оставите да одстоји 15-20 минута. Исперите хладном водом. Поступак понављајте двапут недељно. На тај начин уклонићете мртве ћелије испод којих ће се указати нова, светлија кожа.

Или, испробајте комбинацију од по једне кашике шећера и меда и сока од једног лимуна. Нанесите је на лактове и колена и оставите да делује 20 минута, па исперите млаком водом. Неће вам шкодити ако то будете чинили сваког другог дана.

Слично делује и куркума. Мешајте две кашичице куркуме са мало воде и лимуновог сока, док не добијете густу пасту. Нанесите је на тамна подручја и оставите 15-20 минута да се осуши, па исперите. Да бисте брже избелили кожу, чините то сваког другог дана. Куркума се од давнина користи за избељивање коже, јер утиче на активирање меланина у телу.


Можете да испробате и природно средство направљено од кашике белог или смеђег шећера и кашике хладно цеђеног маслиновог уља. Овом мешавином премажите лактове и колена и нежно је утрљавајте, па исперите после пола сата хладном водом. Чините то два до три пута недељно. Шећер ће скинути мртве ћелије, а уље хидрирати кожу.

А можда је најједноставније да у помоћ призовете - кромпир. Заправо, довољно вам је пола кромпира који ћете исећи на кришке средње дебљине. Тиме прелазите преко критичних делова коже двадесетак минута. То можете да чините буквално свакога дана. Кромпир садржи катехол, ензим који посветљује кожу и често се користи у козметичкој индустрији.