Највећа модна манифестација у југоисточној Европи, Serbia Fashion Week, недавно је у Новом Саду 12. пут окупила нека од најзначајнијих имена из света домаћег дизајна, као и неколицину иностраних креатора, на петодневној смотри најновијих колекција за ову годину. Мада је тешко у раду више од 20 дизајнера, колико се публици овај пут представило, наћи заједничку нит, покушаћемо - перје, чипка, транспарентни материјали, дуге хаљине, вишеслојни волани и шљокице били су заступљени готово код свих, а приметан је био и чест спој циклама и наранџасте боје.

Сведенији, лежерно-елегантни кројеви у белој боји, често са капуљачом, доминирали су у женској и мушкој колекцији Немање Пантелића, док су сестре Мира и Божица Цветковић, кроз своју робну марку MB Contur, представиле веома женствене хаљине које откривају леђа или ногу кроз шлиц, као и бермуде и панталоне са високим струком и комплет одела у интензивно зеленој боји.

Купаће костиме јарких боја, за целу породицу, приказала је ТВ водитељка Ена Попов, зачинивши их чипком или шареним помпончићима, док се Ивана Ђурић одлучила за анимал принт, који се нашао готово на свим моделима, у комбинацији са црном, па и златном бојом. Златно-сребрне и розе, па "јапански" цветне комбинације, украшене шљокицама представила је Ана Грчић, одлучивши се да дамама оголи рамена или их обуче у дуге, махом корсет хаљине, окићене перјем, тилом или воланима. Бата Спасојевић показао нам је урбану колекцију Forever Young, инспирисану космополитизмом светских градова.

Словеначка креаторка Сања Величковић одлучила се за природне материјале и лагодне форме, желећи да на моделима осавремени дух античког доба, па је на једном мантилу укрстила неколико различитих тема, у квадратима, а ефектност је нагласио шлиц који чини да се модел отвара дуж целих леђа. Изразито елегантни и женствени модели који подсећају на стил Одри Хепберн у "Доручку код Тифанија", красили су колекцију Данијеле Божић, која се, између осталог, одлучила за једнобојна женска одела, црне корсет комбинезоне испод којих се носе беле кошуље, сатенске рукавице...

Потпредседник Serbia Fashion Week-а, француски дизајнер високе моде, Ејмерик Франсоа, "ставио" је маске на лице својим моделима, тиме наглашавајући интригантност и заводљивост модела "позоришног" стила. Веома занимљиво решење представља његова црно-златна хаљина, са дубоким деколтеом, сва сачињена од рајсфершлуса, отворених од колена наниже.

Сања Величковић, Бошко Јаковљевић

"Карневал" је назив колекције Игора Тодоровића, потпуно другачије од његових претходних, у којој се поиграо веселим бојама, сатеном, букле свилом и кристалима. Штампана слова нашла су се готово по целој колекцији Бошка Јаковљевића, који истиче да је поново користио графику осамдесетих година, али у другачијим бојама. Богата чипка и вез, као и шљокице, карактеришу гламурозне моделе Марије Шабић, углавном у црно-златним тоновима, који често наговештавају, па и показују кожу, попут до пода дуге хаљине коју је понела Оливера Балашевић.

Сузана Перић, Данијела Божић

Чипком и пенасто транспарентним материјалима поиграла се и Сузана Перић, чије моделе красе волани, перје и бела, сребрна, нежно плава и розе боја, гола рамена, циркони и мрежице... Представио се и Грк Мариос Каравасилис, који је, инспирисан двадесетим годинама прошлог века, на писту унео моделе јарких колорита и смелих комбинација боја.