И мушке фризуре, као и мода, прошле су кроз еволутивни процес, па у 2019. години можемо да очекујемо повратак стилова из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, али прилагођених 21. веку. То тврди и награђивани фризер Рос Чарлс који саветује како да постигнете модеран изглед, било да сте се одлучили за дужу косу или класичну мушку фризуру, са стране кратко подшишану, а која се напред завршава дугим шишкама које терате на страну.

- Модерна је коса средње дужине, али строгих облика. Пожељни су слојевитост, степенасто шишање и стањивање, после чега косу треба оставити да се природно осуши. Зато је веома важно да се претходно посаветујете са фризером који ће вас ошишати у складу са вашим типом косе. Ти слојеви су неопходни да би се уоквирило лице и постигла жељена текстура.

Чарлс истиче да овакав изглед може да се постигне уз помоћ средстава за обликовање, као што су морска со и термална вода. За краће дужине, саветује он, користите восак од глине како бисте фазонирали крајеве. Глина и восак ће вам помоћи да формирате облик какав желите. Како старимо коса постаје све ређа, али знајте да постоје производи (рецимо, спреј на бази морске соли), који могу да је учине гушћом и помогну вам да, упркос губљењу волумена, негујете захтевну фризуру.

А Маршал Венијерленд, бербер и стилиста из Ванкувера, открива да ће ове године преовлађивати класични стилови са модерним обртима. Он упире прстом у фризуре Килијана Марфија из серије "Бирмингемска банда", Бредлија Купера и Џејка Џиленхала.

- Сматрам да било који стил може да одговара свакоме, ма колико година да има. Текстура власи може да представља проблем, али ја увек усвајам захтев и идеју клијента и чиним све да фризура иде уз његов тип косе и облик лица. Разматрам његов животни стил и каријеру, желим да чујем колико времена има ујутро да се посвети стилизовању, одржавању фризуре... Охрабрујем га да поставља питања. Момци, кад седну код фризера, не разговарају довољно о томе шта желе. Једноставно само кажу да ли да их шишам на двојку, тројку или четворку.

Када је реч о бојама, утицај деведесетих на моду биће видљив и на фризурама.

- Избељивање које подсећа на Курта Кобејна је хит ове године. Grey blending је још један велики тренд и добар начин да се вратимо неколико година уназад или додамо нешто од металик нијанси како бисмо променили природну боју косе - открива стилиста.

Дакле, у основи, ако сте хтели да из корена промените свој стил али нисте имали храбрости, сада је време за то.