БИЛО да имате природну боју косе или да се фарбате, постоји начин да она буде још интензивнија, али и сјајнија. За то вам је потребно свега неколико намирница из кухиње.

Джули Габријел, ауторка књиге „Водич за лепоту из природе“, осмислила је ове појачиваче боје косе, уз напомену: „Постићи ћете сличне резултате као и са куповним производима, с тим што ћете избећи вештачке мирисе, боје и хемикалије“.

Потребно вам је само неколико минута недељно и неколико кључних састојака из природе.

ПЛАВУШЕ

Потребно је: 1 лимун, 1 сиров кромпир, пола шоље чаја од камилице.

Исцедите лимун и сок помешајте са изренданим кромпиром да добијете пасту. Додајте чај и све промешајте. После шампонирања на косу нанесите ову маску, лагано масирајући теме. Главу прекријте кесом, потом теме грејте феном два-три минута. Преостаје вам још да исперете косу.

Како делује?

Камилица и лимун имају избељујући ефекат, а киселина из лимуновог сока делује на ензиме из кромпира да продру у власи косе и посветле их.

РИЂОКОСЕ

Потребно је: 3 шаргарепе средње величине, 2 кашике меда, 3 кашике јогурта (ако желите да освежите бакарне тонове, онда вам треба и пола шоље брусница).

Уситните сирове шаргарепе у блендеру, додајте брусницу ако је користите, па мед и јогурт и направите једноставну кашу. Нашампонирајте косу, потом на њу нанесите маску, лагано масирајући главу. Држите маску 1-2 минута.

Како делује?

Киселина из јогурта помаже антиоксидантима из бруснице и шаргарепе да пусте боју и обоје косу, док је мед хидрира.

БРИНЕТЕ

Потребно је: пола шоље какаоа, пола шоље јогурта, кашичица меда, кашичица јабуковог сирћета.

Од свих састојака направите смесу, нашампонирајте косу, исцедите из ње воду, нанесите маску и оставите да делује два-три минута. Претходно око врата ставите пешкир јер ће вам у супротном на кожи остати привремене мрље. Исперите косу.

Како делује?

Мед храни косу, а киселине из јогурта и сирћета продиру дубоко у власи, дозвољавајући тако и пигменту из какаоа да што боље продре у косу.