OВО СУ СИМПТОМИ УПАЛЕ ПЛУЋА које никако НЕ СМЕТЕ ДА ИГНОРИШЕТЕ

NovostiOnline

уторак, 07. 07. 2020. у 21:22

OВО СУ СИМПТОМИ УПАЛЕ ПЛУЋА које никако НЕ СМЕТЕ ДА ИГНОРИШЕТЕ

Илустрација/ Фото: Depositphotos

Упалу плућа могу да изазову различити микроорганизми, укључујући бактерије, гљивице и вирусе

Лекари ових дана упозоравају да је међу новозараженима корона вирусом све више младих људи, који имају озбиљне клиничке слике и тешке упале плућа. Ево шта треба да знате о симптомима пнеумоније.

Пнеумонија (упала плућа) је инфекција која изазива упални одговор дубоко у једном или оба плућна крила. Дисајни путеви и алвеоле у случају упале плућа у тежим случајевима могу да се пуне течношћу или гнојем, изазивајући кашаљ праћен искашљавањем слузи или гноја, грозницом, језом и потешкоћама са дисањем.

Упалу плућа могу да изазову различити микроорганизми, укључујући бактерије, гљивице и вирусе.

Клиничка слика код упале плућа може да се креће од благе, преко умерене до тешке која може бити опасна по живот. Најопаснија је за бебе и децу млађу од 5 година, особе старије од 65 година, и људе који болују од хроничних болести или им је имуни систем ослабљен придруженим болестима.


СИМПТОМИ


Симптоми такође могу варирати од умерених до врло тешкој, у зависности од различитих фактора, међу којима су тип изазивача инфекције, године и опште здравствено стање оболеле особе.

Благи симптоми често су слични онима који прате тежу прехладу или грип, али трају дуже него код ових стања.

Симптоми пнеумоније могу да укључују:

Бол у грудима кад дишете или кашљете


Конфузију и промену менталног стања (код особа старијих од 65 година)

Кашаљ, који може бити праћен искашљавањем шлајма
Умор

Повишену температуру, презнојавање, грозницу


Снижену телесну температуру (код особа старијих од 65 година и особа код којих је имуни систем ослабљен)

Мучнину, повраћање и дијареју

Кратак дах

Новорођенчад и бебе не морају показивати никакве знаке инфекције, или могу повраћати, имати грозницу и тежак кашаљ, бити узнемирене или уморне и без енергије, или имати потешкоћа са дисањем и одбијати храну.

Када треба да идете код лека

Ако имате потешкоћа са дисањем, болове у грудима, температуру која не спада испод 39 степени, или је виша од тога, непрестано кашљете, нарочито ако и искашљавате слуз, јавите се лекару одмах.


Јако је важно да особе које припадају следећим високоризичним групама помоћ лекара потраже одмах у случају да осете било који од горе наведених симптома


Особе старије од 65 годинa

Деца млађа од две године

Особе са хроничним болестима или ослабљеним имуним системом

Особе које су на хемотерапији или узимају имуносупресанте у оквиру терапије

Особе које имају историју кардиоваскуларних тегоба или хроничне плућне болести У овим случајевима, упала плућа врло брзо може се развити до степена да постаје опасна по живот и зато је јако важно да се лекару јавите одмах.

Узроци

Многи бацили могу да изазову пнеумонију. Најчешћи изазивачи су бактерије и вируси који се преносе ваздухом. Наше тело најчешће спречава инфекције плућа, али понекад они могу надвладати наш имуни систем, чак и ако смо генерално доброг општег здравственог стања.


Које врсте упале плућа постоје?


Бактеријска


Најчешћи изазивач је бактерија стрептоцоццус пнеумониае. Овај тип упале плућа појављује се најчешће након што сте имали грип или респираторну инфекцију. Може захватити једно или оба плућна крила, делимично или у потпуности.


Упала плућа изазвана микоплазмомМyцопласма пнеумониае такође може изазвати упалу плућа. Типично изазива блаже симптоме од осталих типова пнеумоније. Овај тип упале плућа је онај који се најчешће прегура "на ногама", јер у највећем броју случајева симптоми нису толико тешки да захтевају да останете у кревету.

Гљивична


Овај тип упале плућа најчешћи је код особа које имају хроничне здравствене проблеме, или ослабљен имуни систем, као и код људи који се нађу у ситуацији да буду изложени ваздуху контаминираном гљивицама. Гљивице које изазивају овај тип упале плућа могу да се нађу у земљишту, или у птичјем измету и значајно варирају у односу на географску локацију.

Вирусна, укључујући и ону изазвану ковидом-19


Поједини вируси који изазивају респираторне инфекције и грип могу да буду и узрочници упале плућа. Вируси су најчешћи изазивачи упале плућа код деце млађе од 5 година. Вирусне пнеумоније су обично благе, али у појединим случајевима могу изазвати и веома озбиљну клиничку слику.


Корона вирус (Цовид-19, ковид-19) може изазвати упалу плућа са тешком клиничком сликом и потенцијално веома опасним последицама.

Болничке пнеумоније


Понекад се дешава да пацијенти који су на болничком лечењу због других болести добију и упалу плућа. У таквим случајевима, често су у питању тешке форме болести, јер су изазивачи бактерије делимично или сасвим отпорне на антибиотике, као и због тога што је организам оболеле особе већ ослабљен примарном болешћу. Особе које су на респираторима, на јединицама интензивне неге, из других разлога (јер то захтева третман примарног обољења) су под повишеним ризиком од овог типа пнеумоније, наводи се на сајту клинике Мејо.


Фактори ризика


Нико није "имун" на упалу плућа, али постоје две групе особа које су под значајно вишим ризиком:

Деца млађа од две године

Особе старије од 65 година

Други фактори ризика су:


Хоспитализација: Особе које су на болничком лечењу у јединицама интензивне неге, нарочито уколико су на респиратору, изложене су повишеном ризику од пнеумоније.

Хроничне болести: Ако имате астму, хроничну опструктивну болест плућа (ХОБП) или сте срчани болесник, такође сте под повишеним ризиком од пнеумоније.

Пушење: Пушење оштећује природни одбрамбени систем нашег организма који нас штити од бактерија и вируса који изазивају упалу плућа.
Ослабљен или супресован имуни систем: Особе које имају ХИВ/АИДС, особе које су имале трансплантацију органа или су на хемиотерапији или дуготрајној терапији стероидним лековима такође су у ризичној групи.

Понекад, чак и код особа које примају одговарајућу терапију, упала плућа може да изазове компликације, нарочито уколико пацијент припада некој од горе наведених ризичних група.

Бактерије доспевају у крвоток

Уколико бактерије из плућа доспеју у крвоток, шире се телом и могу да нападну друге органе, што у тешким случајевима може изазвати и отказивање виталних органа.

Потешкоће са дисањем


Уколико је у питању тешка упала плућа, или особа има хронично обољење дисајних органа, може доћи до опадања нивоа кисеоника у крви. У таквим случајевима, неопходна је хоспитализација и одговарајуће лечење, између осталог укључивање кисеоника, или прикључивање пацијента на респиратор, у зависности од стања, док се плућа не опораве.


Накупљање течности


Пнеумонија може да изазове накупљање течности у уским просторима између слојева ткива у плућима, или у грудној дупљи. У одређеним случајевима, ово стање може захтевати дренирање различитим техникама, у зависности од процене лекара.


Апсцец плућа


Апсцес плућа је ограничена гнојна упала плућа, с некрозом плућног ткива. Најчешће се третира антибиотицима, али понекад може захтевати и дренирање различитим техникама, у зависности од процене лекара.


ПревенцијаУколико сте у могућности, примите вакцину. Код нас је доступна вакцина против бактеријског пнеумокока.

Одржавајте хигијену. Да бисте се заштитили од респираторних инфекција, које могу да доведу и до упале плућа, неопходно је да одржавате добру хигијену.

У условима епидемије корона вируса, ово је од пресудне важности. Избегавајте гужве, носите маске кад сте у затвореним јавним просторима и редовно перите руке сапуном у трајању од најмање 30 секунди, или их дезинфикујте средством на бази алкохола.

Немојте да пушите. Пушење оштећује природни одбрамбени механизам наших плућа

Јачајте имунитет. Спавајте довољно, будите физички активни и трудите се да се храните здраво.

Како се поставља дијагноза?

Уколико осетите симптоме, јавите се свом лекару. Након прегледа, који укључује узимање анамнезе и физички преглед, укључујући и "слушање" плућа стетоскопом, уколико постоји сумња на упалу плућа, вероватно ће вам бити препоручено РТГ снимање, као и одређене анализе крви.

Из анализе крви у неким случајевима (али не увек) могуће је утврдити узрочника инфекције, односно да ли је у питању бактеријска или вирусна инфекција.

Снимак плућа помаже лекарима да утврде који је део плућа и у коликој мери захваћен упалом. Осим тога, највероватније ће вам бити проверен и ниво кисеоника у крви, а затим ће на основу клиничке слике и добијених резултата бити одређен најбољи начин лечења.Лечење


У лакшим случајевима, упала плућа не захтева хопситализацију. Биће вам преписана терапија и дати савети којих би требало строго да се придржавате.

У зависности од ваших година, тежине клиничке слике и вашег општег здравственог стања, одређује се специфичан третман.

Опције укључују:


Антибиотике, који се користе у случајевима батеријске упале пућа. У неким случајевима, потребно је мало времена да би се утврдило која бактерија је узрочник, тако да добијете "циљани" антибиотик. Уколико терапија не делује, и не осетите побољшање, лекар ће вам вероватно преписати други антибиотик.

Лекови против кашља. У највећем броју случајева, ови лекови биће вам преписани у минималним дозама, само у случају да не можете да спавате од напада кашља, д а бисте могли да се одморите и скупите снагу. Али, пошто кашљање и искашљавање помажу у избацивању секрета, није добра идеја користити их превише, нити покушавати да сузбијете кашаљ природним лековима.

Лекови против болова/за снижавање температуре могу вам помоћи тако што ће вам мало поправити опште стање. Ипак, не узимајте их на своју руку.

Болничко лечење. Можда ће вам бити потребно болничко лечење уколико сте старији од 65 година, збуњени сте, у погледу времена, места или не препознајете особе које би требало да препознајете. Индикације за болничко лечење су и слабљење функције бубрега, снижен ниво кисеоника у крви, крвни притисак испод 90/60ммХг, убрзано дисање (30 или више удисаја у минуту), потешкоће са дисањем, снижена телесна температура, пулс нижи од 50 или виши од 100.


(mondo.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације