10 места на које лекари НИКАД НЕ БИ ОТИШЛИ У ДОБА КОРОНЕ: Избегавајте их колико можете

Новости онлајн

недеља, 05. 07. 2020. у 09:07

10 места на које лекари НИКАД НЕ БИ ОТИШЛИ У ДОБА КОРОНЕ: Избегавајте их колико можете

Фото: И.Маринковић

Током пандемије вируса корона многи се клоне тржних центара, кафића или свадби и сахрана
ТОКОМ пандемије вируса корона многи се клоне тржних центара, кафића или свадби и сахрана. Међутим, и кад нема таквих опасности, у свакодневном животу универзално постоје места која су посебно ризична.

- Највећи ризик за заразу представљају затворени простори у којима влада гужва - објашњава др Сара Кејт, професорка хирургије у Њујорку и додаје да су отворене површине најсигурније. Лекарка породичне праксе, Неха Вјас са клинике у Кливленду додаје да би за особе које су у ризичној групи препоручила да избегавају било каква места где се људи окупљају.

Ово су места на која лекари никада не би отишли због тренутне ситуације:

1. Јавни тоалет

Ако икако можете, избегните овај простор због бактерија и вируса који се тамо могу налазити. Ако већ морате да уђете унутра онда обратите пажњу колико је чисто. "Ако морам да користим јавни ВЦ онда доста пазим колико је чисто. На изласку добро оперем руке, а то учиним и кад напустим просторију“, рекла је докторка Вјас.

2. Банка

Ако можете да плаћате рачуне и обављате остале послове електронским путем, обавезно то урадите и не одлазите у банку јер је новац један од најпрљавијих предмета на свету и доказано је да може на себи носити велики број бактерија и вируса. Из тог разлога је боље користити кредитну картицу како би се избегао ризик.

3. Ресторани

И ако вам је била навика да одете на ручак или вечеру у ресторан, сад би било ОК размислити пре него резервишете сто. Иако не постоје забране, треба проверити носе ли конобари заштитне маске.

4. Кафићи

Можда је добра идеја да се мало стрпите и око излазака у кафић. Др Кејт саветује да засад одустанете од те идеје. Такови простори су ризични јер многи људи дирају површине попут кваке и столице. Тешко је одржавати беспрекорну хигијену, а вирус се у таквим просторијама лако шири. Но, ако баш морате у кафић, пазите шта дирате, не дирајте лице рукама и обавезно их оперите након изласка.

5. Верски објекти

Попут многих затворених простора, др Кејт не би препоручила ни одлазак у цркву, осим ако се води брига о сигурним корацима, попут ограниченог броја посетилаца. Ако идете у цркву онда носите маску и запамтите да треба избегавати контакт с другима.

6. Теретане

Уз сав зној који је присутан на тренингу, вероватно знате да теретане могу бити извор заразе. Прошлогодишња студија је показала да је 25 одсто површина у теретани позитивно на бактерије отпорне на лекове и патогене грипа. Ако идете у теретану, све површине дезинфикујте, држите размак и добро оперите руке и одећу након тренинга.

7. Базени

Иако не постоје докази да се вирус може ширити путем воде, број људи који се налази на базену може бити опасан, још ако се томе дода кијање, руковање, брисање носа и зној, опрез је више него потребан. У Њујорку, на пример, базени неће бити отворени јер једноставно није пронађен начин да се омогући социјална дистанца. Ако схватите да је немогуће одржати дистанцу, не одлазите на базен.

8. Тржни центри

И у њима је толико површина које лако могу садржати вирусе, а оне о којима никад нисмо размишљали, попут дугмета у лифту или офингера, такође су потенцијални извор заразе. Обзиром да се ради о великим просторима, тешко је све стално држати дезинфикованим. Докторка додаје како би се она за сад радије одлучила за онлајн куповину.

9. Концерти

Иако је већина концерата отказана, ако размишљате о одласку на који, лекари саветују опрез: „Ја бих остала код куће радило се о концерту или било каквом великом окупљању људи“.

10. Биоскопи

Попут ресторана и ово је место на које лекар никада у овој ситуацији не би отишао. Ситуација је иста – преблизу сте другим особама и лако ћете с њима доћи у контакт. Филмове гледајте код куће.

Место где морате да идете је лекарска ординација

Логично је да у ово време сви избегавају одлазак у чекаоницу и у праву су. Ипак, ако имате здравствених проблема контактирајте свог лекара који ће проценити је ли потребно лечење. Уколико имате неку хроничну болест пронађите начин да редовно узимате терапију и консултујте се са лекаром коју контролу можете прескочити, а која вам је, евентуално, неопходна.

(Vijesti.me)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Olivera75

06.07.2020. 13:58

Slazem se. Zasto rizikovati, sve se moze odloziti do daljneg, pogotovo teretane, bioskopi, trzni centri... sve je to rizicno u danasnje vreme. Mislim da smo se malo vise opustili i ne vodimo racuna. Doduse, ja i dalje nosim masku u prodavnici, na poslu, a u kolima imam preciscivac vazduha ambilife za auto jer vozim i koleginicu pa ne zelim da rizikujem.