Научници доказали: Светом се шири нова верзија корона вируса, до 9 пута ЗАРАЗНИЈА и то је сада доминантан облик

Novosti online

петак, 03. 07. 2020. у 17:51

Научници доказали: Светом се шири нова верзија корона вируса, до 9 пута ЗАРАЗНИЈА и то је сада доминантан облик
Истраживање које је објављено у часопису “Cell” наставак је ранијих студија исте групе научника, а показује да одређена мутација корона вируса постаје доминантна
Према великој студији која је обухватила Европу и Америку, пројавила се нова верзија корона вируса, која према научницима има већу вероватноћу да зарази много више људи,али није јачи од вируса из марта.

“То је сада доминантан облик корона вируса”, рекла је за ЦНН имунолог Ерика Олмен из Института за имунологију “La Jolla”.

Истраживање које је објављено у часопису “Cell” наставак је ранијих студија исте групе научника, а показује да одређена мутација корона вируса постаје доминантна.

Уочена мутација утиче на протеин шиљка, коју вирус користи да би ушао у ћелије. Стручњаци сада провјеравају да та мутација може да има негативан утицај на развој вакцине.

Ово истраживање потврдило је ранију студију у којој се сугерисало да је нова верзија ковида-19 сада чешћа. Стручњаци су ту мутацију назвали Г614 и показали да је таква верзија корона вируса скоро у потпуности заменила прву верзију која се проширила у Европи и Америци, а која се зове Д614.


“Наши подаци о глобалном праћењу вируса показују да се варијанта Г614 у шиљку протеина проширила брже од варијанте Д614”, написала је у свом извештају биолог Бети Корбер из Националне лабораторије Лос Аламоса.

“Сматрамо да је вирус заразнији, али нисмо за сада пронашли доказе да Г614 утиче на тежину болести“, додала је.

Према студији, нова верзија корона вируса брже се размножава у горњим дисајним путевима - носу, синусима и грлу - што би објаснило зашто је заразнија. С друге стране, анализа 1000 британских пацијената с корона вирусом у Британији показала је да они који су заражени новом верзијом нису ништа болеснији.


Имунолог Дејвид Монтефиоре са Дјук универзитета и његови колеге тестирали су две верзије вируса у лабораторији.

“Тестирали смо да ли је Г облик вируса заразнији од облика Д. Сви резултати показују да је верзија Г три до девет пута заразнија од Д”, рекао је Монтефиоре.

Стручњаци су напоменули да су неопходна нова истраживања, како би боље схватили како ова мутација делује.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

NEBOJŠA

03.07.2020. 18:04

Radi britasnko americka laboratorija punom parom. Jedini nacin da opstanu, ali ni on im pomoci nece.

Dragan

03.07.2020. 18:33

Lakse bi nam bilo da mocnici aktiviraju nuklearne resurse, pa da "kugla" nestane u trenu nego ovako da nas dave kao zmija zabu.