ЛЕЧЕЊЕ АКНИ: Лек који користимо 30 година још је незаменљив

Специјални додатак Доктор у кући - И. Ковачић

недеља, 05. 07. 2020. у 09:10

ЛЕЧЕЊЕ АКНИ: Лек који користимо 30 година још је незаменљив
Професор др Лидија Кандолф Секуловић о значају раног започињања терапије и њеним ефектима у лечењу

ИАКО у лечењу акни има новина, у пракси се, ипак, показује да се оне и даље лече само старим, провереним методама. То значи да се у третирању овог поремећаја здравља коже још примењује одговарајућа локална терапија у виду кремова и гелова за благе, или системска терапија за средње и тешке облике.

У интервјуу за "Новости", проф. др Лидија Кандолф Секуловић, начелница Клинике за кожне и полне болести Војномедицинске академије, каже да је главна новина у лечењу акни то што се последњих година више зна о ефикасности и безбедности већ познатих лекова, али се велике наде полажу и у неке нове опције:

- У стручним круговима све више се говори о локалној примени антиандрогена, деривата витамина А (ретиноида), који смањује развој комедона, као и лекова који делују на активност лојних жлезда. Такође, многобројне студије на малом броју пацијената бавиле су се применом ласера, пулсне и плаве светлости у лечењу акни, али су резулати још недовољно убедљиви. Засад ови приступи могу да се користе само као додатна терпија. Хемијски пилинзи гликолном и салицилном киселином су такође новина. Али они могу да буду ефикасни само код комедоналних акни, док код појаве гнојаница нема доказа да могу да доведу до трајних ефеката.

Има ли нових сазнања о томе зашто уопште долази до развоја акни?

- На настанак акни утиче комбинација фактора наслеђа и околине. Особе код којих је један од родитеља имао теже акне, имају већу склоност ка њиховом развоју, нарочито тежих форми, и то у касној адолесценцији и млађем одраслом добу. Од фактора околине, неке студије су утврдиле да храна с високим гликемијским индексом, укључујући и млеко (не и јогурт и сиреве), може да погорша стање акни.

Који типови акни се најефикасније лече?

- Обичне акне (acne vulgaris) се, према тежини клиничке слике, деле на благе, средње и тешке. Најтежи случајеви су оне код којих се стварају чворови, цисте и синуси испуњени гнојем. Такве акне су изразито болне и значајно ремете квалитет живота у веома остељивом добу за психички развој. Због тога је важно да се тешки облици што пре препознају и адекватно лече.

Да ли пацијенти на преглед дођу на време?

- Пракса је показала да овакви пацијенти дуго лутају и лече се козметичким препаратима, локалном терапијом антибиотицима, а то није добро и доводи до стварања трајних ожиљака на лицу. Некада су акне удружене и с појавом урастања длака (пилонидални синус), гнојним чворовима на поглавини (перифоликулитис), или акнама у пределу пазуха, препона и гениталне регије. Ретко се дешава, али овакве синдроме може да прати и запаљење зглобова. Такође, веома је важно препознати и благе и средње акне које стварају ожиљке (acne cicatrisata), јер су они трајни.

Колико се разликују терапије, с обзиром на тип акни?

- За благе форме основ лечења је примена бензоил-пероксида, као и деривата витамина А (ретиноида), који спречавају стварање комедона, а тиме и затварање фоликула длаке које доводи до запаљења. Важно је да се зна да се терпија примењује месецима, па и годинама, док се не прође коз период пубертета и адолесценције, јер се ради о хроничном стању у овом узрасту.

Да ли је разјашњена улога антибиотика у лечењу акни?

- Локална примена антибиотика се максимално избегава, јер и ако су неопходни, требало би их користити само краткотрајно, због могућности развоја отпорности бактерија. За средње тешке акне, опција су системски антибиотици, увек у комбинацији са локалном терапијом бензоил-пероксидом и ретиноидима, али само краткотрајно - што у случају акни подразумева примену "доксициклина" током два до три месеца уз примену пробиотика. Уколико је ова терапија неефикасна, потребно је одмах започети са изотретиноином.

Шта је изотретиноин?

- То је лек који је дериват витамина А, за који после више од 30 година примене можемо да кажемо да је високоефикасан и безбедан за примену у лечењу средње тешких и тешки акни. Код мушкараца је његова ефикасност већа од 90 одсто, док је код жена нешто мања. Зато се женама прописује комбинација оралног контрацептива и изотретиноина. Иначе, код жена које имају акне или се оне погоршају у одраслом добу, неопходно је да се испита да ли постоје синдром полицистичних јајника и инсулинска резистенција. И у овим случајевима комбинација оралног контрацпетива и изотретиноина даје најбоље резултате. Код тешких облика акни лечење би требало одмах да се почне овим леком, како се не би губило време и како би се спречило стварање ожиљака у највећој мери.

Да ли је овај лек погодан за сваког пацијента?

- Изотретиноин није за употребу код благих акни, где се локалном терапијом геловима и кремовима може постићи адекватан ефекат. Лечење изотретиноином не може да се спроведе ни код жена које планирају трудноћу. Такође, током спровођења терапије која траје од четири до шест месеци потребна је заштита од сунца и стално наношење хидратантних кремова, јер изотретиноин изазива изразиту сувоћу коже, али све то може да се преброди уз добре савете и негу. У циљу смањења нежељених ефеката могу се применити и мање дозе лека, али у дужем временском периоду. Контрола лабораторијских анализа се ради пре терпије и на свака два месеца.

Колико је лечење изотретиноином ефикасно?

- Изотретиноин је високоефикасан за средње тешке и тешке облике акни и може код већине пацијената да доведе до потпуног и трајног повлачења ових промена, уз добру безбедност која је потврђена током више од 30 година његове примене.

Шта да раде они пацијенти који не смеју да се лече изотретиноином, које су њима опције на располагању?

- У том случају су опције локална терапија и, краткотрајно, системски антибиотици, уз свакако мању ефикасност. Код већине пацијената терапија изотретиноином се може спровести, уз одговарајуће контроле и потпорну негу.

ИСХРАНА

Да ли има пацијената код којих је у случају акни довољно само то да се поведе рачуна о исхрани?

- Постоје подаци да здрава исхрана, односно избегавање хране с високим гликемијским индексом, може да побољша стање акни, и то је савет за свакога ко их има, али ретко када је довољно само то да би се оне сасвим повукле.

ОЖИЉЦИ

Да ли постоје третмани који ефикасно могу да уклоне ожиљке од акни?

- Постоје, али је битно да се нагласи да се третман ожиљака започиње тек када се заврши лечење акни и кад смо сигурни да нема рецидива. Тада могу да се примене средње дубоки хемијски пилинзи, фракионисани ласер и друге методе, некада у комбинацији. Важно је да се ове процедуре не започињу док још има појаве активних акни, јер оне стварају нове ожиљке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације