Желите да очувате виталност? На тањиру мање прерађене, а више сирове хране

З. О. Ј.

уторак, 16. 06. 2020. у 09:20

Желите да очувате виталност? На тањиру мање прерађене, а више сирове хране

Фото Depositphotos

Из јеловника избаците индустријске намирнице и све што садржи конзервансе и вештачке додатке
АКО желите да одржите виталност и у позном добу, приклоните се традиционалној исхрани. Из јеловника треба да избаците индустријску храну и све што садржи конзервансе и вештачке додатке, као што су сокови, кекс, сувомеснати производи. На прекомерну употребу сирћета, шећера, белог брашна, маргарина, чварака, сланине и масти такође заборавите. На минимум треба да смањите со, уље, теста, помфрит, пице, наглашавају нутриционисти.

Али зато повећајте унос свежег воћа на празан стомак, свежег поврћа у виду салата, незаслађене чајеве, ражане и пшеничне пахуљице. Воду, чај, сокове од свежег воћа такође треба да пијете на празан стомак, а месо динстано и кувано, јер је здравије. Размак између ручка и вечере треба да буде пет до шест сати.

Осим тога, за очување виталности особе старије од 60 година треба свакодневно да вежбају од 20 минута до пола сата. На тај начин јачају се мишићи и кости, смањује ризик за остеопорозу и ломове костију, подиже имунитет, ствара се осећај задовољства и потреба за дружењем.

Истраживања су показала и да времешне особе које брзо ходају или џогирају ређе имају срчане болести и злоћудне туморе, као и да дуже живе.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације