Шест трикова за хитне ситуације: Сами можете да зауставите штуцање, крварење из носа, да отпушите синусе...

Специјални додатак Доктор у кући

понедељак, 15. 06. 2020. у 09:11

Шест трикова за хитне ситуације: Сами можете да зауставите штуцање, крварење из носа, да отпушите синусе...

Илустрација / Фото Depositphotos

Иако често безопасне, неке здравствене тегобе могу да буду баш непријатне. Сисање палца и издисање ваздуха преко њега може да помогне код анксиозних стања или кад сте на ивици напада панике

УКОЛИКО штуцате или вам крв крене на нос, можете сами себи да помогнете. Потребно је да знате неколико једноставних покрета или поступака.

Ова врста самопомоћи често добро дође, а колико је ефикасна уверићете се сами ако се нађете у ситуацији да ове савете примените у пракси.

1. Када се због хладног напитка, који доводи до сужења крвних судова, благо "стегне" мозак, што је стање познато као "брејн фриз", брзо језиком масирајте непце. То ће да умири мозак јер се крвни судови од непца ка мозгу услед масирања брже шире.

2. Ако сте изгорели језик врелом кафом или храном промућкајте брзо хладну воду у устима. То би требало да умири опекотину.

3. Запушени синуси могу да буду права мука. Зато ако вам је потребно брзо олакшање, на смену притискајте језик на непце, а онда притисните нежно прстима између очију.

4. Штуцање је непријатно и може да омета правилан рад срца. Да бисте га зауставили задржите дах, прогутајте два пута, а онда издишите.

Гутање ваздуха помаже јер се тако избацују и првобитни мехурићи ваздуха који су изазвали штуцање.

5. Ако вам иде крв на нос, не нагињите главу уназад. Крв ће се тако сливати у грло, што није добро. Уместо тога, ухватите нос одмах изнад ноздрва и благо се нагињите унапред.

6. Сисање палца можда звучи детињасто и чудно за одраслу осбу. Али, постоји добар разлог зашто би одрасли требало то да раде. Наиме, ако сте анксиозни или на ивици напада панике, ставите палац у уста и покушајте да издишете ваздух преко палца. Ово ће значајно смирити рад срца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације