Здравље из природе: Жути ноћурак - савршен чистач крви

З. О. Ј.

среда, 10. 06. 2020. у 08:21

Здравље из природе: Жути ноћурак - савршен чистач крви

Илустрација / Фото Depositphotos

Ноћни цвет, како ову биљку још зову, Индијанци су користили за лечење кожних болести, чирева и рана, али и за лечење астме, прехладе и грипа. Препоручују га присталице традиционалне медицине

За жути ноћурак и његова лековита својства зна се од давнина, о чему сведоче стари записи. Ноћни цвет, како ову биљку још зову, Индијанци су користили за лечење кожних болести, чирева и рана, али и за лечење астме, прехладе и грипа. Присталице традиционалне медицине препоручују кувани корен ноћурка у супи или сланој води болеснима и реконвалесцентима. Корен може да се једе и свеж (као салата) или да се спреми као туршија.

Ипак, од ноћурка се најчешће користи уље добијено хладним цеђењем семенки. Уље садржи есенцијалну алфа линоленску киселину, коју организам није способан да створи, већ мора да се уноси храном. Другу, гама линоленску организам производи издвајањем сировина из хране.

Алфа линоленска киселина је важна јер храни мозак, повољно делује на нерве, штити срце и крвне судове, док гама линоленска јача имунолошки систем, регулише синтезу и лучење хормона и штити ћелије од оштећења и превременог старења. Ноћурак се сматра најбогатијим извором ове киселине, као и биолошки активног витамина Е.

Уље ноћурка уноси се оралним путем и савршен је чистач крви, снижава ниво холестерола, побољшава циркуалцију, спречава згрушавање крви и упалу вена. Помаже и у лечењу хемороида, а препоручује се и особама које болују од дијабетеса, пате од артритиса, гихта или имају менструалне болове и климактеричне тегобе. Да би се отклониле менструалне и климактеричне тегобе дневно треба узимати трипут по две капсуле овог уља.

Сматра се и да ово уље може да успори дегенеративне промене изазване мултипла склерозом, ублажава стрес, нервозу и депресију, а смањује и жељу за алкохолом. Препоручује се и хиперактивној деци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације