Престаните са излежавањем испред ТВ

Т. Л.

петак, 05. 06. 2020. у 19:50

Престаните са излежавањем испред ТВ

Илустрација / Фото Depositphotos

Аустралијски научници тврде да је вишачасовно излежавање један од не тако ретких узрока преране смрти, без обзира да ли имате срчаних проблема или вишак килограма

АКО се под вашом свакодневном рутином подразумева вишечасовно излежавање испред малог екрана, знајте да се озбиљно коцкате са својим животом! Аустралијски научници тврде да је то један од не тако ретких узрока преране смрти, без обзира да ли имате срчаних проблема или вишак килограма.

Стручњаци са Института за срце и дијабетес Бејкер ИДИ су шест година пратили чак 9.000 људи и дошли до нимало пријатних закључака. Испоставило се да је код особа које су око четири сата дневно проводиле испред ТВ, ризик од смрти био већи за чак 46 одсто, и то без икакве везе са њиховом тежином.

Не ради се ту о гледању телевизије, већ о прекомерном седењу или лежању, које је дефинитивно штетно и може да доведе до најгорег - објашњава др Дејвид Дансен са Института. - Права опасност долази од дуготрајног мировања током којег се проводи време које је заправо потребно утрошити на физичку активност. Притом не мислимо на оне пренапорне акције, већ на било какво кретање или обављање уобичајених радњи које се раде када човек није залепљен за ТВ. Просто је - у човековој природи да буде активан, а не да сатима седи на истом месту.