Мој живот без реуме

Промо

уторак, 02. 06. 2020. у 08:00

Мој живот без реуме
Нада Блам, првакиња Драме Народног позоришта у Београду, суочава се са новонасталом ситуацијом, исто онако како се у животу суочава са свим недаћама – храбро и с пуно оптимизма

Обична прехлада може да вам поквари дан, а камоли реума. Има дана када треба да се успори. Све се, једноставно, променило, али ја сам се прилагодила. Не дам да ми реума одузме било шта. Хоћу да будем мобилна бака! Да пливам, трчим и возим бицикл с мојом Лином, да будем део одрастања своје унуке.

Искрено и са широким осмехом на лицу, тако Нада Блам, првакиња Драме Народног позоришта у Београду и познати педагог, сведочи о свом животу с реумом. Прве симптоме приметила је у јануару 2017. и одмах посумњала да пати од истог стања као и њена бака Вукосава.

– Била је тада мојих година – сећа се Нада, која је прешла шездесету. – Сећам се њених тегоба јасно, као да је јуче било! Седим на шамлици у кухињи, она меси хлеб и, у једном часу, видим њене црвене и отечене руке. Омакне јој се болна гримаса. Стане, па каже: „Хајде сад ти баки да помогнеш! Да ти се мало гуза озноји!“. Смејемо се заједно, али сада знам да је њеним животом доминирала бол. Само је то вешто крила. Временом је то потпуно променило њен живот. Кад имате реуму, нису само физички симптоми то што вас погађа. Мењају се и осећања, наљутите се, опхрва вас туга због сталног бола.

Нада наглашава да човек, ако зна да има наследне склоности, не сме само да чека. Она је отишла на прегледе пуна стрепњи.

– Кад су коначно стигли резултати и показали да су моји реума фактори ОК, лакнуло ми је. Срећом, имам дивну докторку! Објаснила ми је да ћу бити добро. Да су моје реуматске тегобе на почетку. Да се с тим суочавају и много млађи људи од мене. Да ћу уз физичку активност и природни препарат које ми је препоручила (Rheuma® Zglobex®), стање држати под контролом. Важно је да сам реаговала на време.

Сада је, каже, много попустљивија према себи. Одмара, кад год јој обавезе дозволе.

– И даље радим све што волим! – истиче. – За сада функционишем! И даље сам ја та која држи конце и диктира темпо.

Нада Блам је жена која се пре свега труди да у свему нађе нешто добро.

– Схватила сам да нису само даске оне које живот значе, већ су заправо здраве кости оне које живот значе. Зато сам променила навике, зато се држим природних препарата који ми олакшавају живот, водим више рачуна о томе шта једем, а вероватно је најважније од свега то што сам реаговала на време.