ЖЕНЕ оболеле од мултипле склерозе више не морају да прекидају терапију уколико затрудне, тачније постоје лекови чија је употреба одобрена и у трудноћи. То је званичан став стручњака уписан у најновије протоколе лечења овог тешког неуролошког обољења.

Раније су пацијенткиње свесно прекидале терапију како би остале у другом стању, јер се сматрало да она може негативно да утиче на плод. А, посебна околност је та што се клинички почетак болести обично јавља код жена у репродуктивном периоду, указују стручњаци поводом 30. маја, Светског дана борбе против мултипле склерозе.

- Без података којима располажемо данас, раније се, неретко, лечење пацијенткиња са мултипле склерозом одлагало до после заснивања породице - каже за "Вечерње новости" др Оливера Тамаш Стојиљковић, неуролог у Клиници за неурологију Клиничког центра Србије. - Сада када знамо да неуроаксонално оштећење почиње већ на почетку болести, одлагање терапије није оправдано. Подаци из националних регистара и праћење имуномодулаторних лекова којима, припадају глатирамер ацетате и интерферони, не указују на постојање ризика од развоја тешких аномалија, уколико је пацијенткиња изложена леку у периоду пре зачећа и током првог тромесечја трудноће.

Доступни подаци, наводи наша саговорница, не указују ни на већи ризик од спонтаних побачаја, а уколико постоји потреба глатирамер ацетат и интерферонски препарати могу да се користе током трудноће и дојења. Код примене других лекова оптимално време концепције је прецизно дефинисано, а постоје лекови који захтевају посебан режим у планирању породице и код мушке популације оболеле од мултипле склерозе. Управо је због тога разговор о планирању породице важан део раног саветовања и планирања лечења.

- Дојење током примене високоефективне терапије засада није дозвољено, али је могуће да ће се и ти ставови мењати у перспективи - каже др Тамаш Стојиљковић. - Трудноћа је имунотолерантно стање, у ком је клиничка и радиолошка активност болести потиснута. Погоршање се може очекивати код једне четвртине пацијенткиња у прва три месеца по порођају, али то не значи да релапс не може да наступи у било ком периоду током трудноће и после порођаја.

Неки експерти за ову област сматрају да се код трудница са стабилном болешћу терапија може обуставити. Она се поново уводи две недеље после порођаја, са напоменом да је након прекида неопходно неколико месеци за постизање пуног терапијског ефекта. Код пацијенткиња са високоактивном формом болести се не препоручује обустава терапије током трудноће, због погоршања која могу довести до значајне функционалне онеспособљености. Значи, приступ пацијенткињама мора бити индивидуалан.

Докторка Тамаш Стоиљковић каже да пацијенткиње често питају да ли је у случају погоршања могућа употреба кортикостероидне терапије током трудноће и дојења:

- Уколико клинички интерес налаже, да, а уз добро познавање свих фармакокинетичких особина кортикостероидне терапије, могућ је и наставак дојења.

У Србији са МС - аутоимуним, неуродегенеративним и запаљенским обољењем централног нервног система, мозга и кичмене мождине, живи око 9.000 људи. Након 15 година од увођења лекова прве генерације, држава је одлучила да од ове године на позитивну листу уврсти савремену и високоефективну терапију, која до сада није била доступна нашим пацијентима.

- Према проценама неуролога, стандардна терапија која се користи у лечењу мултипле склерозе није ефикасна код више од трећине болесника. Такви пацијенти и даље имају клиничка погоршања, неурорадиолошку активност и напредовање болести. Управо због тога било је неопходно увођење новијих, савремених терапија, како би се зауставила прогресија болести и одложио или спречио трајни инвалидитет оболелих у најпродуктивнијем периоду живота. У нашој земљи је одобрена употреба 13 лекова, од којих је седам нових, чију примену почињемо од јула - каже др Тамаш Стоиљковић.

У ТАБЛЕТАМА И ИНФУЗИЈИ

Поред две познате инјекционе терапије које су у примени, међу седам нових медикамената за терапију МС - четири нова лека су таблетарна, од којих два припадају првој терапијској линији, а два високоефективној терапији. Остала три нова лека су високоефективна инфузиона.