Заштита од ковида у крвним зрнцима: Ево која група има највећи, а која најмањи ризик од заразе короном

Специјални додатак Доктор у кући - И. Ковачић

понедељак, 01. 06. 2020. у 20:30

Заштита од ковида у крвним зрнцима: Ево која група има највећи, а која најмањи ризик од заразе короном

Фото: В. Данилов

Доктор Милица Јовичић, трансфузиолог, о утицају АБО система на инфекцију коју изазива нови вирус корона

ИСТРАЖИВАЊЕ кинеских научника показало је да су људи са крвном групом А најподложнији инфекцији вируса корона, а они са нултом - најотпорнији на њега.

Ово није први пут да се тип крвне гупе повезује са отпорношћу на бактерије и вирусе. Каква је и колика улога крвне групе у заштити од инфекција у интервјуу, за "Новости", објашњава др Милица Јовичић, из Института за трансфузију крви Србије:

- Антигени крвних група, који су прво откривени на црвеним крвним зрнцима, а затим и на другим ћелијама крви, су рецептори за бактерије и паразите, а имају и различите имунолошке улоге. С тим у вези најпре је доказана повезаност крвногрупног система са отпорношћу на маларију. Такође, доказана је и отпорност на парвовирус Б19 код особа са једним од ретких фенотипова П система крвних група. Постоје и бројне друге претпостављене или доказане повезаности крвних група и различитих обољења или склоности ка обољењима, али постоје и различити други удружени фактори који на то утичу.

* Значи ли то да они са нултом крвном групом могу да буду безбрижни када је у питању ковид 19?

- Мислим да је ипак прерано да се само на основу овог истраживања донесе коначан закључак. Оно може само да подстакне даље испитивање повезаности АБО крвних група и оболевања од ковида 19.

* Једно време је била врло популарна исхрана према крвним групама - колико овај приступ има смисла?

- Исхрана по крвним групама заснива се на књизи коју је 1996. године објавио доктор Питер Д'Адамо. Ради се о уравнотеженој исхрани базираној на здравим и разноврсним намирницама што је свакако чини занимљивом. Али, не постоје докази о посебним ефектима препорученог начина исхране за сваку крвну групу. Постоје и друге занимљиве теорије повезане са крвним групама. Јапанци верују да су особе са крвном групом А осетљиве и нервозне, оне групе Б веселе нарави, да су људи са АБ групом непредвидиви, а особе "нулте" крвне групе активне и тврдоглаве. Руководећи се овим сазнањима, директори великих компанија у Јапану често анализирају крвне групе кандидата за посао.

* Постоји уверење да је "нулта" позитивна крвна група најбоља?

- Не може да се говори о најбољој крвној групи. Свака крвна група је добра и даваоци свих крвних група су важни, драгоцени и јединствени за сваког пацијента коме је крв неопходна. Нулта позитивна крвна група је најчешћа у многим популацијама па можда због тога неко каже да је и најбоља. Можда би епитет најбоље могла да понесе нулта негативна крвна група, која се универзално примењује у најхитнијим ситуацијама када нема времена да се ураде сва неопходна претрансфузијска тестирања.

* Има заправо много више крвних група него што као лаици разликујемо.

- Интернационално удружење за трансфузију крви препознало је до сада 38 система крвних група. Осим АБО и Резус система, на мембранама еритроцита постоје и многе друге врсте антигена груписане у крвногрупне системе - "Лутхеран", "Кел", "Луис", "Дафи", "Кид", "Дијего", "Домброк", "Колтон", "Чидо"/"Роџерс", МНС, Х, П, "Kромер", "Кнопс", "Индиан", "Аугустин".

* Може ли популарно да се објасни шта је Rh фактор?

- Резус систем или Rh фактор је други најважнији систем крвних група након АБО. Тренутно се Rh систем састоји од 50 дефинисаних антигена крвне групе од којих је само пет важно, а међу њима најважнији и најпознатији је антиген Д на основу којег и говоримо о Rh-позитивним, присутан Д-антиген или Rh-негативним, одсуство Д-антигена, особама. Око 85 одсто популације је Rh позитивно. Rh фактор је посебно значајан у трудноћама у којима постоји неслагање крвних група између мајке и плода и када постоји потенцијална могућност развоја хемолитичке болести новорођенчета.

* Због чега су неки типови крвне групе масовни, а неки ретки?

- Крвна група се дефинише као ретка када се јавља код мање од једне особе на 1.000. Обично се појам ретка крвна група односи на недостатак антигена који је уобичајен за већину људи или присуство неког антигена који већина нема. Најређа крвна група је Rh нул. Процењује се да се јавља код једне на шест милиона особа. Оне немају на својим крвним ћелијама антигене Rh система. Ретка крвна група може представљати проблем за проналажење адекватне јединице крви код примене трансфузије. Због тога је од великог значаја постојање Регистра типизираних давалаца и Регистра давалаца ретких крвних група.

* Зашто се старијима од 65 година не саветује да буду добровољни даваоци?

- У контексту сазнања да су старији од 60 година најбрже растућа старосна група и да ће вероватно до 2050. године чинити до једне четвртине становништва у већини региона света, питање горње границе давања крви се све чешће поставља. Ипак, чињеница је да са годинама живота расте учесталост бројних болести и повећава се ризик од нежељених реакција повезаних са физиолошким променама старења. Уобичајена горња граница је 65 година, али су неке земље уклониле горњу старосну границу код давалаца, узимајући у обзир здравствено стање и животни век становништва. Обично је у таквим случајевима потребна додатна лекарска процена или одобрење, пошто је један од основних постулата трансфузије брига за здравље и сигурност сваког даваоца крви.

"ПУШТАЊЕ" КРВИ

* ДА ли "пуштање крви" има оправдање у савременој медицини?

- "Пуштање крви" је терапијска метода која се користила од античких времена и сматрала се готово незаменљивом све до краја 19. века. Користила се за лечење скоро свих познатих болести и заснивала се на веровању да се на тај начин поправља равнотежа у телесним течностима и да се одстрањују штетне материје које се нагомилавају у организму. Ову методу практиковали су поред лекара, најчешће бербери и свештеници, а имала је штетне, некада и фаталне последице по здравље и живот болесника. Овај начин лечења, флеботомијама, у савременој медицини примењује се само у случајевима полицитемије и хемохроматозе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације